Ексклюзиви
понеділок, 09 вересня 2024 16:28

У Києві відбувся II Всеукраїнський Форум Рад ВПО: підсумки та напрацювання
Подія

Житло, працевлаштування та інтеграція внутрішньо переміщених осіб у нові громади стали головними темами II Всеукраїнського Форуму Рад ВПО, який зібрав у Києві 340 учасників та учасниць. Серед них були урядовці, парламентарі, представники громадського сектору, міжнародні організації та 150 членів і членкинь Рад ВПО з усіх регіонів України й Києва.

Автор: Роман Рєпа
  Панельна дискусія «Державна політика підтримки та захисту внутрішньо переміщених осіб. Ради ВПО як механізм реагування на проблеми»
Панельна дискусія «Державна політика підтримки та захисту внутрішньо переміщених осіб. Ради ВПО як механізм реагування на проблеми»

Ради ВПО - консультативно-дорадчі органи, які виокремлюють головні потреби переселенців, співпрацюють з місцевою владою з цих питань та створюють соціально важливі ініціативи для постраждалих унаслідок війни. Їхня поява - необхідність для країни, де лише офіційно зареєстровані майже 5 млн внутрішньо переміщених осіб.

В Україні на сьогодні створили 869 Рад ВПО: 25 - обласного рівня, 114 - районного та 730 - місцевого. До них входять, зокрема, понад 20 тис. активних переселенців.

"Більшість внутрішньо переміщених осіб сподівається повернутися у свої громади. Але поки для багатьох це неможливо через російські атаки. Наше завдання - працювати разом та забезпечити ВПО їхні права. Сьогодні Ради ВПО - це не лише інструмент інтеграції переселенців, а й можливість для громад стати міцною інклюзивною спільнотою", - заявила представниця Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) Кароліна Ліндхольм Біллінг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як місцева влада вирішує проблеми переселенців – спецпроєкт "Близько до нуля"

Ради ВПО - це про єдність на тлі ворожих атак, зазначила директорка проєктів Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в Україні Уляна Бах. Вона додала, що нині Ради перетворилися на дієвий рух, який підтримує держава.

"Для IREX розвиток і підтримка Рад ВПО - один із ключових напрямків роботи. Ми стояли біля джерел перших Рад і раді, що цей інструмент перетворився на потужний рух, дієвий механізм, який підтримує держава. Ми і надалі будемо сприяти розвитку Рад ВПО, а також працюватимемо із самими громадами, щоб вони розуміли, наскільки потужним ресурсом є переселенці", - наголосила Уляна Бах.

Автор: Роман Рєпа
  На фото зліва направо: Уляна Бах, Кароліна Ліндхольм Біллінг, Ірина Верещук та Валерія Вершиніна
На фото зліва направо: Уляна Бах, Кароліна Ліндхольм Біллінг, Ірина Верещук та Валерія Вершиніна

Виконавча директорка Благодійного фонду "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" Валерія Вершиніна подякувала представникам громад і Рад ВПО за активність у розв'язанні проблем, з якими стикаються переселенці.

"Попри військову агресію Росії, яка триває 10 років, ми можемо будувати наше майбутнє в країні, де, сподіваюсь, більше не буде дискримінації ВПО. У державі, де буде краще розуміння проблем і потреб постраждалих від війни людей. Де ми зможемо не ділити одне одного на категорії, а допомагати й підтримувати", - заявила Валерія Вершиніна.

Захід дав можливість Радам ВПО обмінятися досвідом, проблематикою, успішними кейсами й поспілкуватися з представниками обласної та державної влади.

Одним із важливих напрацювань Форуму стало створення координаційного органу - "Конгресу Рад з питань внутрішньо переміщених осіб". Це громадська організація, яка допомагатиме Радам ВПО, забезпечуватиме захист прав та інтересів переселенців.

Захід проводився Благодійним фондом "Стабілізейшен Суппорт Сервісез" у партнерстві з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України за підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) та Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX in Ukraine).

Зараз ви читаєте новину «У Києві відбувся II Всеукраїнський Форум Рад ВПО: підсумки та напрацювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути