вівторок, 17 червня 2008 09:23

У Китаї розпочався суд у справі про аварію "Нафтогаза-67"

17 червня в Гонконзі розпочинається судовий розгляд між представниками Китайського судноплавства і ДАО "Чорноморнафтогаз", власниками затонулого українського буксира "Нафтогаз-67". Поліція Гонконгу звинувачує у створенні аварійної ситуації обидві сторони.

Капітан буксира Юрій Кулемесин, якого до суду під заставу відпустили до України, вже повернувся до Гонконгу. Незважаючи на пережитий шок і проблеми з серцем, він пообіцяв, що відстоюватиме справедливість і зуміє довести невинність екіпажу, пише "Газета по-киевски".

"Ще добу після того, як буксир затонув, наші хлопці були живі. Адже намагаючись врятувати вантаж, задраїли всі люки. Але ніхто з китайської влади нічого не робив, щоб їх врятувати, - стверджує Юрій Кулемесин. - А мене допитували по 6-18 годин поспіль, намагаючись зачепитися хоч б за якусь деталь, щоб потім звинуватити. У місцевій пресі проти українських моряків розвернули масштабну кампанію. Нас хотіли зробити козлами відпущення. Але екіпаж не винен в аварії..."

За словами Юрія Кулемесина, саме китайська сторона порушила встановлені Міжнародні правила судноплавства. Їхні моряки мали поступитися дорогою, не перетинаючи курс "Нафтогаза-67". Але в своїх портах китайські судна гасають без всяких правил - відчуваючи свою перевагу перед судами інших країн. Створюючи аварійні ситуації, сподіваються на те, що у разі НП судова система країни буде на їхньому боці. Саме тому до тих пір, поки до Гонконгу не прибула українська урядова делегація, всі "шишки" валили на українську сторону.

"Обставини трагедії розглядатиме суд Гонконгу, - сказали в прес-службі ГАО "Чорноморнафтогаз". - Там діють норми англійського права. Є надія, що процес буде дійсно об"єктивним".

Нагадаємо, що в Південно-Китайському морі біля берегів Сянгану (Гонконгу) 22 березня в умовах туману зіткнулися українське судно "Нафтогаз-67" і великотоннажний китайський сухогруз "Яохай". Трагедія забрала життя 18 українських моряків.

Прокуратура висунула звинувачення в створенні аварійної ситуації обом капітанам, а також двом гонконзьким лоцманам. Судове слухання починається 17 червня. Україна наполягає на тому, щоб виступати в суді виключно як потерпіла сторона.

Протягом двох місяців спеціальна урядова комісія при Мінтрансі України розслідувала аварію біля Гонконгу. За словами першого заступника міністра транспорту Василя Шевченка, плідної співпраці з китайським слідством не вийшло: українській урядовій комісії не дозволили опитати капітана і членів екіпажу "Яохая", що зіткнувся з буксиром "Нафтогаз-67".

Китайська сторона дозволила експертам піднятися на судно, але відмовилася надавати будь-яку документацію. Фахівцям вдалося оглянути і сфотографувати пробоїну зсередини тільки після того, як група вирішила скласти акт про відмову в огляді судна. Втім, як вважають експерти, справедливість допоможуть встановити свідчення берегових радарів. Адже вони чітко зафіксували, як рухалися судна у момент зіткнення.

Українські експерти для перевірки маневрових характеристик судна в спеціально змодельованій ситуації використовували такий же буксир - "Нафтогаз-68". Тим часом учені Одеської національної морської академії і Миколаївського кораблебудівного інституту вивчили і надали на розгляд суду копії всіх документів "Нафтогазу-67", а Держфлотінспекція України склала відповідний акт про безпеку вітчизняних судів.

Проте, як завершиться це розслідування, поки прогнозувати рано. За однією з найчастіше згадуваних версій, винні обидва екіпажі, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї розпочався суд у справі про аварію "Нафтогаза-67"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути