Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2008 13:22

У Китаї підірвуть одне з нових озер

Китайські військові приступили до розблокування озера Танцзяшань, яке з"явилося в результаті обвалів, які були викликані руйнівним землетрусом в провінції Сичуань. Близько 1800 солдатів доставили вибухівку - по 10 кг кожен - до озера, яке знаходиться в 3 кілометрах від міста Бейчуань. Вода в ньому піднімається дуже швидко, і експерти побоюються, що вона може прорвати бар"єр.

Тим часом, ситуація в цьому районі залишається дуже напруженою. В неділю шість людей загинули і близько тисячі отримали поранення в результаті потужних повторних поштовхів, які зруйнували, за даними державного агентства Синьхуа, ще близько 270 тисяч споруд.

Понад 62 тисяч людей загинули в результаті сильного землетрусу, який стався в Сичуані 12 травня. Ще 24 тисячі вважаються зниклими безвісти. Більше 350 тисяч людей травмовано. По всьому району розрушено близько 5 мільйонів будівель, і приблизно стільки ж людей лишилися без даху над головою.

Ще одним сумним результатом удару стихії стала поява десятків нових озер, що утворилися в результаті перекриття річок обвалами.

В неділю заступник міністра з водних ресурсів країни заявив, що ці озера поки "під контролем", але в цілому ситуацію він назвав безрадісною. На найближчі декілька днів синоптики прогнозують в районі лиха проливні дощі, оголосив він на прес-конференції, а це може привести до прориву гребель і затоплення населених пунктів.

Особливий неспокій викликає озеро Танцзяшань. За одну добу рівень води в ньому піднявся майже на 2 метри і знаходиться всього в 29 метрах нижче за рівень дамби, повідомляє Синьхуа. "Зараз в озері більше 128 млн кубометрів води, і якщо бар"єр не витримає, це може викликати катастрофічну повінь", - відзначає інформаційне агентство.

У той час коли солдати доставляли до озера тонни вибухівки, влада евакуювала тисячі людей, що живуть в безпосередній близькості до озера. Тим часом побоювання висловлюються і з приводу полягання інших гребель в регіоні. За словами заступника міністра, зараз під загрозою прориву знаходяться 69 дамб. Ще більше 300 в тій чи іншій мірі постраждали від повені, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «У Китаї підірвуть одне з нових озер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути