Ексклюзиви
пʼятниця, 05 листопада 2010 10:33

У Європарламенті знову відкладуть резолюцію по Україні

У Європарламенті знову відкладуть резолюцію по Україні

Європарламент планує знову відкласти прийняття резолюції про ситуацію в Україні. Джерела Коммерсантъ-Украина зазначають, що причиною, через яку відкладається прийняття резолюції, є бажання перенести її обговорення на період після саміту Україна - ЄС.

Як пише газета, ще вчора в офіційному порядку денному на сайті ЄП повідомлялося, що голосування з українського питання відбудеться 11 листопада. До цього планувалося підготувати оновлену редакцію резолюції, проте в заявлені терміни документ не буде прийнято.

"95%, що наступного тижня декларації не буде. 5% я залишаю, бо політика - річ непередбачувана", - заявила Сіірі Овіір (Естонія), віце-голова делегації ЄП у співпраці з Україною.

Глава делегації ЄП Павло Коваль, який очолював місію Європарламенту на виборах, підтвердив цю інформацію і пояснив, що ситуація змінилася з технічних причин. Коваль тільки сьогодні залишає Україну, а звіт місії президент Європарламенту отримає тільки в понеділок.

"Для внесення пропозицій щодо резолюції залишається занадто мало часу. Тому політичні групи ЄП вирішили відкласти прийняття документа до наступної сесії, яка відбудеться в Страсбурзі 22-24 листопада", - заявив євродепутат.

Водночас, Овіір в бесіді з виданням повідомила, що існують не тільки процедурні, але й політичні причини такого рішення: "22 листопада відбудеться саміт Україна-ЄС, після якого може виникнути необхідність прийняти нову резолюцію щодо України. Але не можемо ж ми це робити кожен (пленарний - ред.) тиждень! Краще пізніше затвердити більш повний і продуманий документ".

Джерела газети стверджують, що головною причиною, через яку відкладається прийняття резолюції, є бажання перенести її обговорення на період після саміту. Раніше передбачалося, що висновки, прийняті Європарламентом, вплинуть на підсумки саміту, оскільки ЄС зобов'язаний брати до уваги позицію ЄП при формуванні зовнішньої політики. Однак цього разу євродепутати добровільно відмовилися від такого інструменту впливу.

Ініціаторами цього рішення, за інформацією видання, є дві групи депутатів – ті, що співпрацюють з фракцією соціал-демократів, а також представники країн Східної Європи незалежно від фракційної приналежності. Їх мета - не допустити провалу саміту через критику ЄП на адресу української влади.

"Звичайно, можна вже зараз заявити, що вибори були недемократичними, і зажадати політичної реакції ЄС. Це дуже зручний механізм для тих, хто не хоче зближуватися з Україною. Повірте, деякі тільки і чекають можливості зачепитися за цю підставу, щоб зупинити або сповільнити процес євроінтеграції країни", - розповів один із співрозмовників газети.

Нагадаємо, резолюцію Європарламенту про ситуацію в Україні планувалося ухвалити ще в жовтні. Обговорення документа викликало палкі дебати в ЄП. Тоді завдяки зусиллям українських дипломатів і соціал-демократів, які співпрацюють з Партією регіонів, Європарламент відклав затвердження документа до завершення місцевих виборів в Україні.

Зараз ви читаєте новину «У Європарламенті знову відкладуть резолюцію по Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути