субота, 27 березня 2010 19:38

У ЄС придумали, як допомогти Греції

У ЄС придумали, як допомогти Греції

У разі надання Греції фінансової допомоги вся сума буде розподілена між державами зони обігу єдиної європейської валюти - євро і Міжнародним валютним Фондом (МВФ), при цьому 2/3 від суми ляжуть на плечі членів єврозони, тоді як решта коштів буде виділена МВФ.

Таку заяву зробив президент Франції Ніколя Саркозі за підсумками дводенного саміту в бельгійській столиці Брюсселі з питання фінансової кризи в Греції, передає Associated Press.

Крім того, своє відношення до підсумків конференції виразила і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель, заявивши, що вона залишилася "вельми задоволеною" підсумками саміту.

"На мою думку, Європа, таким чином, демонструє свою здатність справлятися з подібною проблемою одночасно з підтримкою європейської валюти євро в стабільному стані", - заявила А.Меркель.

Канцлер також схвалила "солідарність" європейських лідерів відносно "проблемної держави".

Прем"єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, у свою чергу, заявив, що, не дивлячись на те, що країна наразі переживає складні часи фінансової кризи, нова угода дозволити Афінам "перевести дух" в процесі реалізації жорсткої програми зі скорочення бюджетного дефіциту.

Нагадаємо, 25 березня поточного року держави єврозони схвалили план надання Греції індивідуальних кредитних коштів від кожної країни, а також можливість запозичення у Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Дані заходи будуть використані в тому випадку, якщо Афіни опиняться не в змозі самостійно справитися зі своїми фінансовими складнощами. При цьому варто відзначити, що в поточному році Греції необхідно запозичувати близько 54 млрд дол. Кошти планується залучати, зокрема, за рахунок продажу держоблігацій.

Відзначимо, що наразі Греція є очевидною "слабкою ланкою" в єврозоні, і її фіскальні проблеми викликають побоювання можливого дефолту країни і чинять сильний тиск на єдину європейську валюту. Дефіцит бюджету Греції досяг за підсумками минулого року відмітки в 12,9% від ВВП країни, тоді як базові угоди єврозони припускають, що бюджетні дефіцити країн - учасниць валютного союзу не повинні перевищувати 3% ВВП.

Афіни вже оголосили про підвищення податків і згортання ряду бюджетних програм. За рахунок цих заходів передбачається заощадити 4,8 млрд євро.

РБК-Украина

Зараз ви читаєте новину «У ЄС придумали, як допомогти Греції ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути