середа, 15 травня 2013 14:31

У Донецьк привезли дорогоцінні ікони 15-20 століть з приватних колекцій
29

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Збирач церковного живопису Олег Зданович вчора відкрив у Донецьку виставку, яка отримала назву "Достойно Є". На ній представлені ікони з його власної колекції, а так само експонати, які належать 10 приватним колекціонерам з Київської, Одеської, Черкаської, Харківської та інших областей, які вважають за краще не розкривати своїх імен. Ікони, представлені на виставці, знаходяться на обкладинках найкращих світових видань з історії іконопису та деякі мають надзвичайну вартість.

Виставка охоплює великий відрізок історії іконопису - XV-го - XX ст. і має 225 предметів. Серед представлених ікон унікальні - випадково виявлені дослідником православного мистецтва Здановичем і врятовані руками реставратора Гліба Гусакова. У тому числі частина святкового чину кінця XVI століття роботи невідомого майстра - зі зруйнованого храму села Бережна Діброва (нині Архангельська область Росії), образ Миколи Чудотворця, створений наприкінці XV століття в Білозір'я майстром кола великого іконописця Діонісія, ікони постачальників двору імператора Миколи II, ікона, написана на честь одруження Імператора в шедевральні окладі майстерні Овчинникова.

"Це національне надбання, частина якого все ще за кордоном, але чомусь придбати і повернути в Україну - це не вітається. Щоб ввезти предмети мистецтва, потрібно заплатити незрозуміле 30-відсоткове ПДВ. Митники жиріють, а українські меценати зіштовхуються із законодавчими труднощами, і багато скарбів не можуть повернутися. А в Росії, наприклад, люди які повертають національне надбання, вони стають героями ", - розповів підприємець з Донецька Олег Зданович, який є куратором виставки та її натхненником.

Олег Зданович збирає ікони 15 років. Два роки тому до рук колекціонера потрапив чудотворний Малочернечинський образ Христа Спасителя "Хліб Життя", історія повернення якого прогриміла на всю країну.

"Один з дилерів подзвонив, сказав продається ікона в жахливому стані із Сумщини. Надіслав ммс-ку, на якій нічого не було видно. Я сказав, що куплю у будь-якому випадку. Це було у 2009 році і я навіть уявити собі не міг, що це виявиться той самий чудотворний образ, який у 1904 році врятував Суми від холери. Ікона була загорнута в ганчірки, зберігалася в комірчині десятки років. Віддав її на експертизу, яка показала, що ікона була виготовлена ??в другій половині 18 століття. Звертався до провідних світових фахівців, які підтвердили достовірність. За час зберігання в сирому приміщенні вона потемніла, а в деяких місцях її пошкодили паразити. Реставрація зайняла кілька років. На Сумщині немає жодного храму, де б не було копії цієї святині. Тому я її із задоволенням передав сумчанам . Така ж детективна історія була з 4 іконами Благовіщення, Вознесіння, Успіння, Свята Трійця зі зруйнованого на початку минулого століття храму. Люди, ризикуючи, розібрали святковий чин. Ці ікони взяла собі на зберігання ключниця, через це їй довелося емігрувати. Поки ключниця була жива, вона молилася, зберігала. Потім ікони потрапили в Україну. А потім їх віднесли в сарай, і там через дірку то сонце, то дощ знищували ці скарби. Коли до нас потрапила перша з цих ікон, це був просто шматок чорного полотна . А скільки ще таких творів великого духовного мистецтва, якими закривають діжечки з капустою, розпилюють, зафарбовують, викидають? " - розповів Олег Зданович.

"Хліб Життя" пропав під час громадянської війни і вважався втраченим безповоротно. Наприкінці ХIX століття ікона прославилася численними чудесами зцілення в селі Мала Чернеччина. Хресним ходом відреставрований образ був доставлений в Свято-Успенську Святогірську Лавру, а у вересні минулого року чудотворна святиня повернулася до Сум і хресним ходом була доставлена у Спасо-Преображенський кафедральний собор. За порятунок цього образу Олег Зданович нагороджений орденом Святого князя Володимира другого ступеня.

Раніше одна з врятованих Здановичем ікон була передана їм у дар Донецькому обласному художньому музею.

"У храмі ікона більше, скажімо так, працює. Але шлях до Віри може лежати і через мистецтво. Мій шлях до Бога був таким. Я закінчив Херсонську художню школу і став цікавитися - що приховують жести рук на образах, що значать написи. Ікона - це та ж Біблія, але скорочена. Кожну ікону можна розшифровувати, розгадувати і ікона вам не відразу себе відкриє. Під час молитви відкриється справжня її глибина ", - поділився з Gazeta.ua протоієрей Георгій Гуляєв, прес-секретар Донецької єпархії.

Виставка приурочена до 1025-річчя хрещення Русі. Відбувається з благословення митрополита Донецького і Маріупольського Іларіона. Побачити дорогоцінні ікони відвідувачі можуть абсолютно безкоштовно. Ескпонати посилено охороняються.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьк привезли дорогоцінні ікони 15-20 століть з приватних колекцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути