середа, 02 вересня 2020 18:34

У додатку "Дія" з'явиться електронний підпис

У додатку "Дія" з'явиться електронний підпис
Українці зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис безкоштовно та повністю онлайн. Фото: Reuters

Кабінет Міністрів схвалив постанову, відповідно до якої в Україні розпочнеться реалізація експериментального проєкту з впровадження кваліфікованого електронного підпису "Смарт-Дія" у мобільний застосунок "Дія".

Користувачі "Дії" зможуть отримувати кваліфікований електронний підпис безкоштовно та повністю онлайн. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України.

"Цей експеримент передбачає можливість віддаленої ідентифікації громадян за допомогою мобільного застосунку "Дія" для отримання кваліфікованого електронного підпису Смарт-Дія", - сказано в повідомленні.

Як зазначається, віддалена ідентифікація користувачів для формування першого кваліфікованого сертифіката здійснюватиметься на основі даних, що містяться в Єдиному державному демографічному реєстрі та єдиній інформаційній системі МВС і за допомогою технології розпізнавання обличчя FaceID.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився додаток безкоштовного юриста в смартфоні

"Протягом 6 місяців ці дані будуть використовуватися для формування короткострокового ключа електронного підпису (КЕП) у "Дії". Після завершення терміну користувач знову проходитиме процедуру ідентифікації за допомогою мобільного застосунку. Підтверджувати запит на формування короткострокового КЕП у "Дії" користувачі будуть за допомогою технології розпізнавання обличчя", - сказано в повідомленні.

У Міністерстві інформують, що зараз кількість потенційних користувачів кваліфікованого електронного підпису "Смарт-Дія" становить майже 8 млн українців. Вони є власниками біометричних закордонних паспортів і паспортів громадянина України у формі ID-картки й користуються смартфонами з NFC-модулем.

Як повідомляється, за технічну та технологічну реалізацію експерименту відповідатиме ДП "ДІЯ", що належить до сфери управління Мінцифри. Проєкт реалізується у партнерстві з Міністерством внутрішніх справ та Державною міграційною службою України.

У додатку "Дія" з'явилася автоцивілка. Щоб побачити страховий поліс, потрібно завантажити додаток на смартфон або оновити його до останньої версії. Документ відобразиться автоматично. У додатку також доступні права, техпаспорт, ID-карта, закордонний паспорт і студентський.

Зараз ви читаєте новину «У додатку "Дія" з'явиться електронний підпис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути