Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2009 16:09

У бібліотеці знайшлися 13 гравюр Пікассо

У бібліотеці знайшлися 13 гравюр Пікассо

У Національній бібліотеці Іспанії були виявлені 13 гравюр, автором яких є Пабло Пікассо. Як пише в четвер, 3 грудня, The Guardian, роботи художника було знайдено випадково близько року тому, проте інформація про це з"явилася тільки зараз. Гравюри знаходилися в ілюстрованому видання збірки віршів іспанського поета епохи бароко Луїса де Гонгори.

Спочатку книга, яка колись належала музі Пікассо, французькій художниці і фотографу Дорі Маар, і яку бібліотека придбала близько року тому, була оформлена іншим художником - Ігнасіо Гонсалесом де ла Серною.

Однак, Пікассо настільки не сподобалися ілюстрації колеги, що він вирвав їх із збірки і оформив її на свій смак. Більш того, Пікассо навіть замалював ім"я де ла Серни на виданні, зобразивши на ньому маску.

Заново проілюстровану збірку віршів де Гонгори художник подарував і присвятив своїй коханій Маар, роман з якою зав"язався в 1936 році в Парижі. Професор Андрес Соріано, що виявив гравюри Пікассо в поетичній збірці, зазначив, що художник спеціально модифікував книгу, щоб вона як би говорила про те, кому саме належить.

Незважаючи на те, що знайдені гравюри стали несподіваною знахідкою для мистецтвознавців, майже всі вони (окрім двох) вже знайомі фахівцям. Справа в тому, що більшість із зроблених для збірки віршів Луїса де Гонгори друкованих відбитків Пікассо відтворив в іншій книзі - "livre d"artiste" (Книга художника).

У ній Пікассо помістив не тільки гравюри, але й 20 переписаних ним від руки віршів свого улюбленого поета. Обмежене видання "livre d"artiste" було опубліковано в 1948 році.

Знайдені в іспанській бібліотеці гравюри Пабло Пікассо стали експонатами виставки, присвяченій творчості "покоління 1927 року". Експозиція відкрилася в Мадриді. Крім гравюр Пікассо, там можна побачити роботи Сальвадора Далі, поета Федеріко Гарсіа Лорки і режисера Луїса Бунюеля.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «У бібліотеці знайшлися 13 гравюр Пікассо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути