пʼятниця, 24 квітня 2009 13:19

За картини Гітлера віддали $140 тисяч

Тринадцять живописних творів, авторство яких приписують Адольфу Гітлеру, продано на аукціоні у Великій Британії за 95 тис. фунтів стерлінгів (140 тис. доларів).

За словами представника аукціонного дому Mullock"s, 13 робіт, які були продані на аукціоні в місті Ладлоу в англійському графстві Шропшир, було знайдено в гаражі колекціонера.

Практично всі виставлені на аукціоні роботи, що складаються з 12 акварелей і однієї картини маслом, пішли з молотка дорожче за передпродажну оцінку.

Одна з картин - зображення чоловіка, який сидить на кам"яному мосту, з "фірмовою" гітлерівською зачіскою з проділом, - була продана за 10 тис. фунтів. Експерти вважають, що це автопортрет Гітлера - обличчя не промальоване, але над фігуркою є ініціали A.Н.

Картини, як припускають, були знайдені в 1945 році одним з британських військовослужбовців. Він служив в полку, який у той час був розквартирований в німецькому місті Ессене на Рурі. Потім він продав ці роботи невідомому покупцеві, і вони впродовж десятиліть зберігалися в його колекції.

Декілька картин, в основному пейзажі, підписано в кутку "A.Hitler" або "A.H."

Річард Уествуд-Брукс з аукціонного дому Mullock"s заявив з приводу цих робіт: "До Пікассо їм, звичайно, далеко". За його словами, Гітлера, звичайно, можна вважати художником, "але, я думаю, не знайдеться тих, хто зарахував би його до кращих". "Проте у бажаючих є можливість придбати оригінальні полотна роботи Гітлера", - заявив Уествуд-Брукс.

Відомо, що в ранні роки Гітлер захоплювався живописом і хотів стати художником, проте він не відрізнявся особливою майстерністю і як художник визнання не отримав. Двічі, в 1907 і в 1908 роках намагався вступити у Віденську художню академію, але не зміг подолати творчий конкурс. Вважається, що він не умів писати портрети, наявність яких в портфоліо художника була одним з основних вимог академії. Проте аж до Першої світової війни Гітлер намагався професійно займатися живописом: він малював листівки, рекламні оголошення і навіть продав декілька своїх акварелей.

Деякі історики стверджують, що якби диктатор відбувся як людина мистецтва, то вся подальша світова історія могла б скластися інакше.

Два роки тому в Корнуоллі на торгах було виставлена 21 акварель єфрейтора Гітлера, що відносяться до 1916-1918 років, які він зробив в траншеях на Західному фронті. Але і на цих роботах романтичні пейзажі. Малюнки 60 років пролежали у валізі на горищі одного будинку в Бельгії, в якому свого часу зупинявся Гітлер.

В Італії в 1992 році в Трієсті також оголошувалися торги, на яких виставлялися малюнки Гітлера. Але лоти були зняті з аукціону, оскільки ранком того дня італійська держава оголосила ці роботи "нашим архівним надбанням" і заборонила вивозити з країни.

За матеріалами NEWSru.com, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «За картини Гітлера віддали $140 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути