четвер, 05 липня 2007 20:03

Туреччина вперше обиратиме президента на референдумі

Конституційний суд Туреччини в четвер, 5 липня, відхилив звернення президента країни Ахмета Неджеда Сезера (Ahmet Necdet Sezer), який вимагав анулювати схвалене парламентом рішення уряду, провести ряд конституційних реформ, передає агентство AFP.

Шестеро з одинадцяти суддів висловилися проти пропозиції визнати незаконним проект пропонованих реформ, зобов"язавши таким чином президента Ахмета Неджеда Сезера винести дане питання на референдум, який, як очікується, буде проведений осінню 2007 року.

Діючий турецький президент є супротивником запропонованої реформи конституції, вважаючи, що для цього немає ніяких підстав і що вона поставить під загрозу парламентську демократію в Туреччині.

25 травня він наклав на пакет з конституційними поправками своє вето, проте парламент зумів його подолати, повторно проголосувавши більшістю голосів за пакет реформ. Після цього президент звернувся до Конституційного суду.

Необхідність змін ряду положень основного закону стала очевидною після політичної кризи, що виникла в квітні-травні 2007 року, коли парламент не зміг вибрати нового президента. Запропонована кандидатура міністра закордонних справ Абдули Гюля від правлячої правоконсерватівной "Партії справедливості і розвитку" (AKP), викликала різкий протест з боку парламентської опозиції, яка зірвала голосування.

Про свою незгоду з кандидатурою Гюля також заявили турецькі військові, які побоювалися, що з його обранням в країні посилиться вплив релігійних діячів в збиток принципам світської держави. По країні пройшли численні демонстрації протесту прихильників секуляризму. У цій ситуації прем"єр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган запропонував, щоб президент вибирався не парламентом, як це було до цих пір, а на всенародних виборах, і представив відповідний проект конституційної реформи, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина вперше обиратиме президента на референдумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути