Ексклюзиви
субота, 03 червня 2023 08:12

Троїцька поминальна субота: традиції, прикмети та заборони

Троїцька поминальна субота: традиції, прикмети та заборони
Троїцька поминальна субота цього року припадає на 3 червня. Фото: cerkva.info

Напередодні Трійці відзначають Троїцьку батьківську суботу. Цьогоріч вона припадає на 3 червня. Це ‒ один з найголовніших поминальних днів у році.

Цієї суботи прийнято поминати усіх померлих та робити добрі справи. Про основні традиції, заборони та прикмети цього дня нагадує Gazeta.ua.

Церква лише дві поминальні суботи вважає Вселенськими ‒ М'ясопусну та Троїцьку. У ці дні моляться за упокій не лише померлих родичів, а й усіх християн.

У храмах напередодні Трійці проходить заупокійне богослужіння. Спочатку служать літургію, потім ‒ панахиду. Традиційно парафіяни йдуть помолитися і поставити свічку за упокій померлих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трійця, день Святого Духа та початок Петрового посту: церковний календар на червень

На службу приходять раніше, щоб встигнути подати заупокійні записки. Замовляють також Сорокоуст. Це щоденне поминання протягом 40 днів. Цього дня до церкви також приносять пісну їжу, яку залишають на поминальних столах. Потім її освячують і роздають незаможним парафіянам з проханням помолитися за упокій.

У Троїцьку поминальну суботу також ходять на цвинтар, щоб привести в порядок могили та вшанувати пам'ять померлих. При цьому прибирають могили не лише померлих рідних, а й занедбані, за якими немає кому доглянути.

На Троїцьку батьківську суботу є низка заборон. Так, цього дня не можна сумувати і плакати. Не варто також залишати на могилах їжу та алкоголь. Не можна влаштовувати галасливі застілля, вживати алкоголь. Заборонено обманювати, ображатися та лаятись.

Цього дня також не бажано важко працювати. Але й байдикувати не потрібно.

Із Троїцькою поминальною суботою пов'язано багато народних прикмет. Кажуть, наприклад, що можуть наснитися покійні родичі. Іноді вони дають підказку на питання, яке турбує.

Цієї суботи в Україні в дім приносили гілку осики. Якщо вона залишалася зеленою, вважали, що рік буде хорошим, а якщо засихала ‒ важким. Заборонено цього дня купатися, казали, що можуть забрати русалки. У народі також вірять, що дощ у Троїцьку суботу принесе достаток, а веселка віщує здоров'я й удачу.

Велике християнське свято Трійці в Україні відзначають на 50 день після Великодня. Оскільки у 2023 році православні християни мали Великдень 16 квітня, то День Святої Трійці припадає на 4 червня.

Свято Трійці приурочене триєдиності Бога в Отці, Сину та Святому Духу.

Зараз ви читаєте новину «Троїцька поминальна субота: традиції, прикмети та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути