Ексклюзиви
неділя, 04 червня 2023 06:59

День Святої Трійці: історія та традиції

День Святої Трійці: історія та традиції
Свято Трійці припадає на 50 день після Великодня. Фото: rivne1.tv

Велике християнське свято Трійці в Україні відзначають на 50 день після Великодня.

Оскільки у 2023 році православні християни мали Великдень 16 квітня, то День Святої Трійці припадає на 4 червня, пише Gazeta.ua.

Свято Трійці приурочене триєдиності Бога в Отці, Сину та Святому Духу. Згідно з вченням церкви, Бог ‒ єдиний, але існує в трьох особах, які є нероздільними та рівними за сутністю. Вважають, що поняття Трійці було сформульоване у IV−V століттях і саме тоді прийняте як стандартна віра для християнської церкви.

У католицизмі свято Трійці вважають найважливішим, адже воно вказує на триєдність Бога. В Україні Свята Трійця відзначається ще й як державне свято. Однак через воєнний стан, вихідний в цей день скасовується.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що сіяти та саджати у травні: місячний посівний календар

Зі святом Трійці в Україні пов'язано багато народних прикмет та звичаїв. Так, вважається, що на Трійцю потрібно вигнати усіх тварин на пасовище, щоб вони були здоровими та плодючими.

Готують також кутю. Вважають, що це поблагословить зернові культури та допоможе просити у Бога родючості. А якщо у свято Трійці підняти на воду дерев'яний хрест, то він може стати цілющим і приносити здоров'я.

У це свято було прийнято плести вінки з квітів та трав і спускати їх на воду. Це символізує спробу отримати благословення від Бога та Духа Святого. На Трійцю також прикрашають храми, діляться кутею та прославляють Бога.

Травень багатий на церковні свята та дні пам'яті християнських святих. У православних виділяють кілька великих свят цього місяця.

Але щодня згадують різних святих та мучеників. Gazeta.ua нагадує, які головні свята відзначають православні християни у травні.

Зараз ви читаєте новину «День Святої Трійці: історія та традиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути