Ексклюзиви
середа, 16 квітня 2008 08:30

Торік на хабарі українці витратили 3,5 мільярда гривень

Торік на хабарі українці витратили 3,5 мільярда гривень
Невгамовний і невтомний борець із корупцією Президент Ющенко оголосив про створення чергового органу з подолання зловживань: цього разу міжвідомчої робочої групи з питань протидії корупції. До речі, з корупцією в Україні бореться як мінімум чотири органи - це міжвідомча комісія РНБО, Головне управління з боротьби із корупцією та організованою злочинністю при СБУ, відповідний комітет ВР і Всеукраїнська громадська організація "Комітет з боротьби із корупцією".

Корупціонери борються із корупцією. На нараді у Секретаріаті Президента – представники саме тих відомств, на чию роботу найбільше нарікань: СБУ, Генпрокуратура та МВС – аж три структури борються із корупцією по-українськи. Водночас, опитування та соціологічні дослідження свідчать, що саме у чесніть правоохоронців та суддів люди вірять найменше.

Торік на хабарі українці витратили 3,5 мільярда гривень, а їх, підрахували у Секретаріаті Президента, вистачило б на шість лікарень майбутнього.

Віктор Ющенко, Президент України: "У семи няньок дитина завжди без ока. Колеги! Всіма вами за рік притягнуто до відповідальності три чоловіки. Багато висновків напрошується. Або ви це не можете зробить, бо самі корумповані, бо в вас немає інструменту, з яким ви можете працювати із вищим ешелоном української влади по боротьбі із корупцією, або немає першого і другого".

Президент вимагає, щоб правоохоронці перевіряли саме іменитих чиновників і дивується, чому люди в погонах бояться це робити.

Віктор Ющенко, Президент України: "Повірте, перед смертним одром вам не буде що сказати своїм дітям. Ви свою місію як державний службовець не виконали".

Міліція каже, розкривати злочини є кому. Але займатися цим – справа невдячна – корупціонери навіть не бояться втратити роботу.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України: "Абсолютно неможливо це пояснити людям, які хапають за піджак і питають: "Чому ви не саджаєте корупціонерів?". По закону, їх саджати і не можна. Сьогодні абсолютно по закону, можна на корупціонера накласти лише штраф у 225 гривень. Все".

На думку Ющенка, панацея – створити окреме Національне бюро розслідувань. Луценко ж твердить: без участі міліції та СБУ нова структура – це просто нова бюрократія. Міністр – категоричний. Він - за смертну кару для корупціонерів. Або принаймні за розширені повноваження міліції: хоче, щоб підлеглим дозволили провокувати хабарництво.

Результат чергової наради - чергова міжвідомча робоча група. Її очільники – генпрокурор Олександр Медведько та Валентин Наливайченко вже у травні мають дати рецепт непримиренної боротьби, адже Президент вимагає найефективнішої програми. Вже у вересні Україну щодо корупції моніторитимуть міжнародні організації, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Торік на хабарі українці витратили 3,5 мільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути