Ексклюзиви
четвер, 25 листопада 2010 10:28

Тисячі білорусів виступили проти Лукашенка, вигукуючи "Саша, уходи!" (ВІДЕО)

Тисячі білорусів виступили проти Лукашенка, вигукуючи "Саша, уходи!" (ВІДЕО)

У столиці Білорусі місті Мінську 24 листопада під гаслом "Уходи!" відбулася акція, приурочена до річниці референдуму 1996 року.

Учасники заходу на Жовтневій площі виступили проти участі Олександра Лукашенка у чергових президентських виборах. Протест також був приурочений до конституційного референдуму 1996 року, який був ним ініційований.

Ще за дві години до початку акції співробітники ОМОНу вже були на місці проведення мітингу. Проте, за оцінками "БелТА", на Жовтневій площі зібралися більше двох тисяч людей. Серед присутніх були кандидати в президенти Білорусі Володимир Некляев, Микола Статкевич, Віталій Римашевський, а також лідер "Молодого фронту" Змітер Дашкевич і лідер БХД (партія Білоруська християнська демократія. - ред.) Павло Северинець.

Уперше за всю історію незалежної Білорусі мітингувальників не розігнали.

Люди розгорнули сотні біло-червоно-білих прапорів і скандували "Жыве Беларусь!", "Верым, можам, пераможам!", "Лукашенко уходи!".

Перед присутніми виступили політики. Лідер "Маладога Фронта" Змітер Дашкевич заявив, що сьогодні "річниця того дня, коли Лукашенко сфальсифікував результати референдуму, змінив конституційний лад, чим остаточно став на шлях беззаконня".

"Білоруський народ не забув про цей злочин, і за нього доведеться відповідати", - заявив Дашкевич.

Він закликав Лукашенка піти у відставку самостійно і заявив, що цей мітинг - останнє попередження для діючого керівника держави.

Лідер БСП НГ (Білоруська соціал-демократична партія Народна громада. - ред.) Микола Статкевич в своєму виступі зачитав резолюцію мітингу. Учасники мітингу вимагали включити в кожну дільничну комісію по представнику від кожного кандидата в президенти з правом підпису підсумкового протоколу, скасувати дострокове голосування і дозволити його тільки для тих, хто 19 грудня буде за межами Білорусі, а також рахувати бюлетені публічно, пред'являючи кожен спостерігачам.

Після цього Статкевич висловив готовність віднести це звернення до Центрвиборчкому і закликав демонстрантів зробити це разом.

Колона пройшла по проспекту на площу Незалежності, до будівлі ЦВК. У голові колони учасники несли розтяжку "Саша, уходи!".

Однак у ЦВК людей не пустили, пояснивши це тим, що на робочих місцях нікого немає.

Хартия 97

Зараз ви читаєте новину «Тисячі білорусів виступили проти Лукашенка, вигукуючи "Саша, уходи!" (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути