середа, 03 листопада 2010 03:00

"Піде Лукашенко — і все розвалиться"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Соціологічна служба Центру Разумкова виявила, що на вироблення державної політики в Україні найбільше впливає президент. Нижче в рейтингу — провладні політичні сили, уряд, парламент і великий український бізнес. Найменший вплив мають громадяни — 2,3 пункту за п'ятибальною шкалою.

— Нам довго втлумачували, що все за нас вирішує держава. І маємо парадокс: з одного боку — недовіра до держави, а з іншого — патерналізм: держава має робити все безкоштовно і в медицині, і в освіті, й так далі, — коментує Юрій Саєнко, 73 роки, науковий директор Центру соціальних експертиз Інституту соціології. — За останні 20 років ці стереотипи не змінилися, бо ми навіть не працювали над цим. Ламати свідомість, перелаштовувати її — це завдання не цікавило колишніх президентів, а теперішнього — тим більше. Вони ж гарно влаштувалися, і вибори під себе зараз зроблять, і вертикаль. Але коли влада заступає суспільство, це призводить до авторитаризму. Он Олександр Лукашенко будує Білорусь. Але як, якими методами? Авторитарними. Піде Лукашенко — і все розвалиться.

Людина може впливати на політичну, економічну та соціальну політику лише через громадські організації. Але в нас активну участь у них, включно з профспілками і релігійними громадами, беруть не більше 10 відсотків. Це мізер порівняно з цивілізованими країнами, де активність на рівні 60–80 відсотків. Причина не в тому, що люди не хочуть брати участь у роботі громадських організацій. Їм просто створили невигідні умови. Іще з 1990-го, щойно почали засновувати приватні підприємства, бізнесмени звели нанівець вплив профспілок. На створення громадської організації потрібні кошти, але наше суспільство бідне на рівні 80 відсотків. Тому якщо щось і створили, то лише за вказівкою зверху. Зрештою, це винятки, бо навіщо владі такий дискомфорт? Окремих відчайдухів, які виявляють ініціативу знизу, Захід не може весь час підтримувати. Адже є певні ліміти, за якими того ж самого Сороса звинуватять у втручанні у внутрішні справи країни. Партія регіонів уже кляне його й інші фонди останніми словами. Мовляв, грантоїдів наплодили.

Коли ми запитуємо людей, чи вони протестуватимуть проти утисків прав і свобод, лише кожен 12-й готовий це робити. Реакція суспільства на владу зараз спонтанна. В економіці є так звані хвилі Кондратьєва, які допомагають зрозуміти закономірності змін господарської активності. Одначе спонтанних викидів соціальної енергії передбачити годі. Ось у Франції, здавалося б, два роки до пенсії додають, але ж як усі роздратувалися, мільйони вийшли протестувати. Зараз соціальна спільнота дуже змінилася і дестабілізувалася. Це лише Сполучені Штати навчилися емігрантів переварювати, а багатонаціональний "казан" Європи — ніяк.


Зараз ви читаєте новину «"Піде Лукашенко — і все розвалиться"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути