четвер, 18 червня 2009 11:55

Тимошенко погодилася відстрочити маркування продуктів з ГМО

Тимошенко погодилася відстрочити маркування продуктів з ГМО
Під тиском виробників Кабмін погодився перенести введення обов"язкового маркування продуктів харчування, що містять трансгени, ще на півроку. Про це пише видання "Дело".

Українські виробники просять Кабмін перенести введення обов"язкового маркування продуктів харчування, які містять генно-модифіковані організми. Це питання було підняте вчора на зустрічі представників підприємств харчопрому і Прем"єр-міністра Юлії Тимошенко. Як повідомляють джерела видання, глава уряду погодилася піти на поступки виробникам. Найближчим часом до постанови Кабміну будуть внесені відповідні правки, і дата введення маркування буде перенесена з 1 липня 2009 року на 1 січня 2010 року.

Причина необхідності перенесення введення обов"язкового маркування банальна - виробники не встигають виконати в терміни всі вимоги Кабміну, адже постанова була прийнята 13 травня. "Тільки для того, щоб замовити і забезпечити себе новими упаковками, треба як мінімум місяць", - скаржиться Людмила Дригало, гендиректор виробника напівфабрикатів "Дригало".

Крім того, виробники фізично не можуть провести перевірку своєї продукції - в Україні діє всього чотири молекулярно-генетичні лабораторії.

За оцінками гравців ринку, для повного і своєчасного контролю продукції в країні повинно бути як мінімум 25 лабораторій.

Проведення аналізу на вміст ГМО в продукції в лабораторіях Укрметртестстандарту коштує в межах 350-800 гривень. за один зразок. Велика частина витрат на перевірку товару ляже на покупців: продукція подорожчає мінімум на 5%, стверджують учасники ринку.

Нагадаємо, в травні Кабінет Міністрів України схвалив рішення про впровадження обов"язкового маркування вмісту генетично модифікованих організмів при виробництві вітчизняних продуктів харчування, а також проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку етикетування харчових продуктів, що містять генетично модифіковані організми або вироблених з їх використанням і таких, що вводяться в обіг" розроблений Держспоживстандартом.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко погодилася відстрочити маркування продуктів з ГМО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути