неділя, 24 серпня 2008 10:34

Внутрішній ринок України відкритий для трансгенної продукції

Внутрішній ринок України відкритий для трансгенної продукції

В Україні немає нормативно-правової бази, що регулює оборот трансгенних рослин, і внутрішній ринок України відкритий для трансгенної продукції, заявив президент Союзу виробників харчової промисловості України Олег Юхновський.

"Кількість країн, які вимагають маркірувати продукти на наявність генетично модифікованих організмів (ГМО), постійно зростає. Згідно з директивою Європарламенту і Ради Європи від 22 вересня 2003 року N1829/2003, всі країни мають маркірувати продукти на наявність ГМО при перевищенні рівня 0,9%. А в Україні немає нормативно-правової бази, що регулює оборот трансгенних рослин", - зазначив експерт.

"Тому відсутність відповідних законодавчих і нормативно-правових документів на широкий спектр агропродовольчої продукції, виробленої з сої, кукурудзи, цукрового буряка, томатів, картоплі, ріпаку, кабачків або з їх використанням у рецептурах, може стати технічним бар`єром, подолати який в умовах СОТ Україна практично не здатна", - вважає О.Юхновський.

Таким чином, за його словами, внутрішні ринки України залишаються повністю відкритими для ввезення продукції з генетично модифікованих організмів.

"А оскільки сільгосппродукція і харчові продукти з ГМО стоять дешевше, ми ризикуємо відразу втратити не тільки внутрішній ринок, але й зовнішній", - застеріг О.Юхновський, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Внутрішній ринок України відкритий для трансгенної продукції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути