Ексклюзиви
середа, 11 квітня 2007 10:43

The Guardian: Росія готується до нової "холодної війни"

Британська газета The Guardian стверджує, що Кремль у відповідь на плани США розмістити елементи на території Східної Європи загрожує новою гонкою озброєнь, рівною по масштабах з тією, яка була під час "холодної війни".

Такий висновок видання робить з бесіди із заступником прес-секретаря російського президента Дмитром Пєсковим. Він заявив, що російська влада "глибоко стурбована і розчарована" намірами Вашингтона розмістити в Польщі і Чехії системи ПРО, тому "потенційно нам доведеться створювати альтернативні варіанти, але меншої вартості і вищої ефективності".

Пєсков, проте, підкреслив, що відповідь Москви буде заснована виключно "на існуючій технологічній базі". "Ми відчуваємо себе обдуреними. Нас наперед не поінформували про ці плани. А їх реалізація приведе до зміни стратегічного балансу в Європі, а також стратегічної стабільності у всьому світі", - відзначив він. Заступник прес-секретаря президента РФ заявив, що, разом з тим, Володимир Путін крім військових контрзаходів розраховує на "діалог і переговори".

Газета пише, що як в Росії, так і серед деяких союзників США по НАТО не вірять в заяви Вашингтона про те, що розміщувані в Європі елементи ПРО не направлені проти російського ядерного потенціалу. Експерти, опитані виданням, вважають, що як відповідь Москва модернізуватиме ядерний арсенал: більше ракет розміщуватиметься на мобільних пускових установках, а атомні підводні човни будуть переміщені до Північного полюса, де їх важче виявити.

Крім того, фахівці вважають, що Росія може розмістити в Калінінграді оперативно-тактичні ракети "Іскандер", тоді шахти американських протиракет опиняться в межах їх досяжності.

Слова Дмитра Пєскова, в цілому, повторюють те, що на початку лютого сказав президент РФ Володимир Путін. Коментуючи намір США розмістити елементи в Польщі і Чехії, він заявив, що Росія "асиметрично" відповість на цей крок. "Щоб всі зрозуміли, що так, система протиракетної оборони є, але вона відносно Росії безглузда, тому що у неї є така зброя, яка її долає", - пояснив російський лідер.

В той же час глава МЗС РФ Сергій Лавров відзначив, що Москва реагуватиме "без істерики". Він підкреслив, що Росія "не може дозволити собі знову вплутуватися в гонку озброєнь", а відповіді будуть "заснованими на тих технологіях, які у змозі розробити наш військово-промисловий комплекс, наука".

Представник російського МЗС Сергій Рябков в інтерв"ю The Guardian також заявив, що не бачить нічого дивного в такій реакції Москви, оскільки "вона вимушена враховувати розгортання протиракетних баз в процесі стратегічного планування", повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «The Guardian: Росія готується до нової "холодної війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути