пʼятниця, 21 січня 2011 11:16

Термоядерну реакцію зробили доступною для кожного? (ФОТО)
6

Співробітники Болонського університету Андреа Россі і Серджіо Фокарді продемонстрували діючу установку, яка нібито є нікель-водневим термоядерним реактором.

На прес-конференцію з нагоди презентації винаходу запросили лише близько 50 осіб. Россі і Фокарді показали прототип пристрою. Установка, як стверджують винахідники, здійснює термоядерну реакцію з виділенням енергії і утворенням міді. Щохвилини вона перетворює близько 292 г води, що перебуває при 20? C, в сухий пар при 101? C, причому на нагрівання води та перетворення її на пару йде близько 12 400 Вт, а споживає установка всього 400 Вт.

Італійці готові вже через три місяці почати постачати комерційні зразки реакторів, а старт масового виробництва намічений на кінець 2011 року. Зараз вчені, за їхніми словами, займаються створенням мегаватного агрегату з 125 модулів.

Колеги фізиків поставилися до таких заяв скептично. Деталі роботи установки не розкриваються, а задовільного теоретичного пояснення реакції просто немає. Статтю винахідників не взяли ні в жоден журнал, що рецензується. Її довелося опублікувати в інтернет-виданні Journal of Nuclear Physics, заснованому все тими ж Россі і Фокарді. Окрім того, раніше Россі звинувачували в податковому шахрайстві і нелегальному імпорті золота.

Нічого не прояснила і спеціальна прес-конференція в Інтернеті. Аргументи вчених зводяться до того, що установка вже працює, і скоро її можна буде придбати.

Варто зауважити, що одним з організаторів презентації в Болоньї став Джузеппе Леві, представник Італійського національного інституту ядерної фізики. Найближчим часом Леві дасть свою оцінку розробки.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Термоядерну реакцію зробили доступною для кожного? (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути