Ексклюзиви
четвер, 01 листопада 2007 08:30

Теракт в Тольятті могли здійснити націоналісти

В результаті вибуху в рейсовому автобусі вчора в Тольятті загинуло 8 людей, а ще 63 отримали поранення. Більшість потерпілих виявилися студентами місцевих вузів. Слідство кваліфікувало це як теракт. Втім, відомо, що відпрацьовується і версія про необережне поводження з вибухівкою, яку перевозив один з пасажирів. Слідство припустило, що бомба була схожа на підірвану в 2006 році на Черкізовському ринку. А це означає, що до злочину могли бути причетні націоналісти, пише Комерсант. За добу до вибуху ФСБ стверджувала, що терористична небезпека в Самарській області мізерна.

Вибух стався в 8.15, коли автобус "МАЗ", що слідував по другому маршруту, знаходився на перетині вулиць Гагаріна і Карла Маркса Центрального району Тольятті. Він зовсім небагато не доїхав до зупинки громадського транспорту "Кінотеатр "Космос"", зупинившись на світлофорі. У цей момент приблизно в середині салону прогримів потужний вибух, а в повітря піднявся гриб диму чорного кольору.

Через декілька хвилин до місця вибуху стали з"їжджатися "швидкі", машини рятувальників і патрулі. Частину поранених до того моменту вже відвели в медкабінет розташованого поряд Тольяттінського державного університету сервісу (ТДУС), де чергова медсестра намагалася зупинити кров і перев"язати рани. Більшість потерпілих виявилися студентами. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 22 студенти і викладачі Тольяттінського держуніверситету, ще семеро що постраждали вчилися в ТДУС. Серед вісьмох загиблих троє також вчилися в університеті, їх опізнали по студентських квитках.

За фактом порушили кримінальну справу по трьом статтям КК РФ - "тероризм", "вбивство двох і більше осіб", а також "незаконний обіг зброї та вибухівки". У Тольятті вилетів голова слідчого комітету при прокуратурі РФ Олександр Бастрикін, який особисто вирішив проконтролювати хід розслідування. Поки оперативно-слідча бригада добиралася з Москви, начальник УФСБ по Самарській області Юрій Рожін повідомив про перші версії того, що сталось. За його словами, потужність вибухового пристрою була еквівалентна 2 кг тротилу. Даний маршрут автобуса був вибраний терористами не випадково, вважає генерал, - в нім їхало дуже багато молоді. "Спочатку передбачалося, що вибух в салоні автобуса стався на висоті метр двадцять, але з повною упевненістю поки про це заявляти не можна, не виключено, що предмет (СВП) знаходився на підлозі", - додав начальник УФСБ. Він же висунув три версії - теракт, кримінальні розборки та необережне поводження з вибухівкою, яку могли перевозити в автобусі. Оскільки одного з пасажирів буквально розірвало на невеликі фрагменти, пан Рожін, раніше очолюючий УФСБ Чечні, не виключив, що в теракті міг брати участь і смертник.

"Терористична" версія спочатку була пов"язана з подіями на Північному Кавказі. Якраз вчора в інтернеті було поширено черговий виступ лідера чеченських бойовиків Доку Умарова, який заявив, що він скасував так звану Ічкерію, створив в регіоні Кавказький емірат, а всі мусульмани, що проживають в ньому, тепер виступатимуть єдиним фронтом проти Росії. Можливо, терактом в Тольятті новий амір моджахедів Кавказу Умаров якраз і спробував голосно заявити про себе.

"Бандитську" версію тольятінські силовики пов"язували із заходами нового керівництва АвтоВАЗа по витісненню з території заводу представників кримінальних структур. Нібито вибух міг бути направлений на дискредитацію влади в місті, якою фактично є АВТОВАЗ. Проте до вечора домінуючою у слідства стала версія про те, що людина, що перевозила бомбу в автобусі, планувала зробити вибух у іншому місці, а пристрій спрацював випадково, по його ж необережності.

"Особливістю цього теракту є використання своєрідного вибухового пристрою хімічного типу, - повідомив учора увечері керівник СК при прокуратурі РФ Олександр Бастрикін.- Подібного роду пристрій був використаний на Черкізовському ринку в Москві влітку минулого року".

Нагадаємо, що для теракту на ринку використовувалася не фабрична вибухівка, а саморобний нітрогліцерин. Підриваючи ринок, учасники націоналістичного угрупування хотіли "помститися нелегалам, що заполонили Росію". Зараз обвинувачення ознайомлюється з матеріалами справи (а в нім опинилося близько 20 епізодів, пов"язаних з нападами на кавказців), яку незабаром буде направлено до суду. Слідство не виключає, що і в Тольятті послідовниками столичних націоналістів готувалася якась крупна акція.

Зараз ви читаєте новину «Теракт в Тольятті могли здійснити націоналісти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути