четвер, 13 травня 2010 12:47

Таліби страждають через підвищення цін на наркотики

Таліби страждають через підвищення цін на наркотики
Серйозна хвороба напала на опійний мак в Афганістані, повідомив голова Управління ООН з наркотиків і злочинності (ЮНОДК) Антоніо Марія Коста.

На Афганістан припадає 92% світового виробництва опію, але в цьому році, як сказав Коста в інтерв'ю Бі-бі-сі, грибковими захворюванням вражена половина всіх макових полів в країні, через що врожай у порівнянні з торішнім може скоротитися на чверть.

Вже сьогодні, за словами керівника ЮНОДК, ціни на опіум в регіоні зросли практично на 50%.

Все це, додав Коста, може позначитися на доходах, які отримують угруповання афганських повстанців, зокрема, таліби, у яких є великі запаси наркотику.

Особливо від цього грибкового захворювання, за його словами, страждає мак, що росте в провінціях Гільменд і Кандагар. Ці провінції є, з одного боку, основними виробниками опію, а з іншого, - оплотом бойовиків.

Все це наводить місцевих селян на думку про те, що хворобу поширюють солдати НАТО, визнає Коста, але додає: цей грибок з'являється сам з періодичністю раз на кілька років.

"Не бачу причин вірити у щось подібне, - повідомиввін. - Опійні посадки хворіють в Афганістані достатньо регулярно". Востаннє, нагадує функціонер ООН, такий спалах спостерігався тут чотири роки тому.

Нагадаємо, що ООН не поспішає знищувати насадження опіумного маку в Афганістані через те, що це призведе до бідності і безробіття в регіоні.

ВВС
Зараз ви читаєте новину «Таліби страждають через підвищення цін на наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути