пʼятниця, 27 червня 2008 08:27

Бойовики Афганістану і Колумбії виробляють кокаїн та опій швидкими темпами

В Афганістані та Колумбії спостерігається сплеск врожайності наркотичних культур. Експерти ООН побоюються, що різке розширення масштабів культивування опіумного маку і коки може підірвати успіхи в міжнародній боротьбі з наркоторгівлею: оскільки наркотики стануть більш дешевими і чистими, це призведе до зростання наркозалежності.

Доповідь про наркотики за 2008 рік в Нью-Йорку представив директор-виконавець Управління ООН з наркотиків і злочинності Антоніо Марія Коста, повідомляє Центр новин ООН.

В документі наголошується, що загальносвітовий об"єм незаконного виробництва опію в порівнянні з 2005 роком подвоївся. Рекордний врожай був зібраний в Афганістані, де 80% посівів маку здійснюється в п"яти південних провінціях, непідконтрольних урядовим силам.

Схожа ситуація склалася в Колумбії, де в 2007 році виробництво кокаїну виросло на чверть, щоправда, залишившись при цьому приблизно на 40% нижче за рекордний рівень, зафіксований в 2000 році.

При цьому, підкреслив Коста, "в Колумбії, як і в Афганістані, райони, в яких вирощується велика частина коки, перебувають під контролем бойовиків". Так, в 2007 році бойовики радикального афганського руху "Талібан", за даними ООН, заробили на торгівлі опіумним маком близько 100 мільйонів доларів.

Частину цих грошей таліби використовують для придбання зброї і витрачають на підривну діяльність.

Виробництво марихуани і амфетамінів, як сказано в звіті, залишається на колишньому рівні. Проте в Саудівській Аравії спостерігається сплеск затримань наркотиків-стимуляторів.

Автори доповіді звертають увагу на те, що сьогодні наркотики споживають близько 5% всього дорослого населення. З двадцяти людей у віці від 15 до 64 років за останні 12 місяців їх спробували менше однієї людини. Проблемні наркомани - особи, в яких серйозна наркотична залежність, - складають менше однією десятою відсотка від цього і без того низького показника - 26 мільйонів людей, або близько 0,6% дорослого населення планети.

При цьому від заборонених наркотиків вмирають тільки близько 200 тисяч чоловік щорічно, а ось від алкоголю - 2,5 мільйона, від куріння - 5 мільйонів людей.

"Контроль над наркотиками приносить важливі результати: героїн, кокаїн і синтетичні наркотики, що мають найбільш згубні наслідки для споживачів цих речовин, не мають таких серйозних наслідків для суспільної охорони здоров"я, як тютюн і алкоголь", - заявив Коста.

Сьогодні, 26 червня, відзначають міжнародний день боротьби з вживанням наркотиків та їх незаконним розповсюдженням (до цього дня і було приурочено доклад). Історія боротьби з розповсюдженням наркотиків або, принаймні, спроб якось контролювати їх обіг налічує вже майже 100 років.

У лютому 1909 року Шанхайська опіумна комісія, участь в роботі якої взяли 13 країн, намагалася знайти шляхи обмеження ввезення наркотиків з азіатських країн.

В 1988 році на спеціальній Сесії Генеральної Асамблеї, країни члени ООН висловили свою прихильність енергійному плану дій з боротьби із зловживанням наркотиками, а також підтримали програми боротьби з ін"єкційним вживанням наркотиків, як чинником, що робить людей особливо схильними до ВІЛ-інфекції.

У посланні генеральний секретар ООН Кофі Аннан сказав, що "ін"єкційне вживання наркотиків є основним способом інфікування ВІЛ/СНІДом в багатьох країнах Азії, Латинської Америки і Східної Європи. За наявними оцінками, від 5 до 10% ВІЛ-інфікованих людей у світі захворіли в результаті ін"єкційного вживання наркотиків - виключно небезпечного і ефективного способу розповсюдження цього вірусу".

Саме цього дня в світі було ухвалено немало рішень і заяв, пов"язаних з боротьбою з наркотиками.

Так, рівно 7 років тому, 26 червня 1999 року, в Португалії було оголошено про ухвалення національної програми профілактики наркоманії в місцях позбавлення волі.

А американська національна футбольна ліга цього дня, але в 1982 році, заявила, що головною загрозою для спорту є кокаїн, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики Афганістану і Колумбії виробляють кокаїн та опій швидкими темпами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути