Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 15:40

Афганські таліби за рік заробили на опіумі 100 млн доларів

За даними ООН, у 2007 році бойовики радикального афганського руху Талібан заробили близько 100 мільйонів доларів на торгівлі опіумним маком, вирощеним місцевими селянами.

Як заявив виконавчий директор Управління ООН з контролю над наркотиками і попередження злочинності Антоніо Марія Коста, одним з джерел прибутку став податок у 10% - його таліби примушували платити афганських фермерів, що живуть на контрольованих рухом територіях, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За словами Кости, ще більше грошей таліби заробили на інших видах діяльності, також пов"язаної з торгівлею опіумом.

"Одне з джерел їхніх доходів - захист цехів з виробництва наркотиків. Інше пов"язане з наркотрафіком: таліби часто пропонують забезпечити безпеку перевізникам опію через кордон", - повідомив голова управління ООН з наркотиків і злочинності.

Афганістан є постачальником 93% опіумного маку, використовуваного в світі для виробництва героїну.

За оцінками ООН, весь вирощений у країні за минулий рік урожай опіумного маку коштує близько 1 мільярда доларів.

Коста відзначив, що в Афганістані вирощується навіть більше опіумного маку, ніж опіатів споживається у всьому світі.

"Минулого року на території Афганістану було проведено близько 8 тисяч тонн опіуму", - сказав Коста. При цьому, згідно з його даними, за цей же період споживання опіуму в світі склало близько 4 тис тонн.

За його словами, залишки - 4 тис тонн опіуму - зберігаються "не у селян".

На думку представників влади Великої Британії, доходи від виробництва і продажу наркотиків таліби використовують для фінансування військових операцій.

"Чим більше ми аналізуємо ситуацію, тим ясніше, що таліби відстоюють наркоторгівлею", - упевнений Девід Белгроув, голова служби по боротьбі з наркотиками в посольстві Британії в Кабулі.

За останні три роки уряд Великої Британії витратив близько півмільярда доларів на реалізацію спільно з урядом Афганістану програми по боротьбі з виробництвом наркотиків.

За словами посла Британії в Афганістані Шерарда Коупера-Коулза, антинаркотична кампанія вселяє привід для обережного оптимізму.

"Ми починаємо добиватися результатів. Це нестабільний успіх. Можливо, ми знаходимося тільки на початку шляху, який займе десятки років, але напрямок нашого руху вірний", - сказав посол.

Як відомо, в 2007 році виробництво опійного маку в Афганістані досягло рекордного рівня і передбачають, що в 2008 році урожай маку буде на рівні торішнього або трохи нижче.

Майже все світове виробництво опійного маку припадає на частку Афганістану, в першу чергу, його нестабільних південних провінцій. Обсяги злочинного бізнесу оцінюються в мільярди доларів, причому частина цих грошей використовується рухом "Талібан" на придбання зброї і підривну діяльність.

На боротьбу з виробництвом наркотиків в Афганістані виділяються мільйони доларів, проте ситуація тільки погіршується. У 2006 році виробництво героїну в афганській провінції Гільменд (найбільшому в країні регіоні-виробнику героїну - ред.) виросло, за різними оцінками, на 30-50%.

Серед причин, що сприяють зростанню виробництва наркотиків, називають нестабільну ситуацію на півдні Афганістану, а також нездатність афганської судової системи притягати до відповідальності наркобаронів і корумпованих урядовців.

Крім того, у фермерів немає достатніх стимулів для того, щоб відмовитися від маку і вирощувати які-небудь інші культури, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Афганські таліби за рік заробили на опіумі 100 млн доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути