пʼятниця, 21 вересня 2012 07:44

"Такі книги дають натхнення і віри, що Україна буде!" - в Черкасах презентували нову книгу Горліса-Горського
18

Фото: фото: Захар КОЛІСНІЧЕНКО

20 вересня в Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т.Г. Шевченка відбулася презентація нової книги автора роману "Холодний Яр" Юрія-Горліса-Горського "Ми ще повернемось!".

Презентував книгу її упорядник президент історичного клубу "Холодний Яр" Роман Коваль разом з меценатами видання, членами клубу, подружжям Олегом та Лесею Островськими.

О 17.50 біля драматичного театру декількадесят осіб. На вході двоє чоловіків в однострої 20-х років з українськими розпізнавальними знаками тримають прапори: малиновий прапор вільного козацтва Холодного Яру та чорний прапор Холодноярської  республіки, на якому вигаптувано "Воля України, або смерть". Чоловіки роздають запрошення на презентацію. У фойє театру, біля входу в зал продають книжки з серії "Отаманія XX ст.". Нова книжка Горліса-Горського коштує 55 гривень.

"Тут зібрані всі твори! Це дуже цікаво. Такі книги дають натхнення і віри, що Україна буде!" - каже 71-річний Валерій Маснюк, купуючи нове видання. На ньому зелена футболка з написом "Я люблю українську мову".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Силу дає не дуб, а Бог": Патріарх Філарет освятив хрести у Холодному Яру

Зал заповнений на третину. О 18.05 на сцену виходить кобзар Тарас Силенко. Виконує пісню на слова Т. Шевченка "Посіяли гайдамаки в Україні жито". Виконанням зриває оплески.

"Холодний яр в моєму житті – це не просто два слова.  Це моя прив'язаність, моя любов, моє життя. Я написав низку книг, зняв фільм про Горліса-Горського. І ось тепер ця книга. Виходить вона тиражем 5 тис. примірників" - починає презентацію Роман Коваль.

До  книги поручника армії УНР, адьютанта 1-го куреня полку гайдамаків Холодного яру, організатора українського підпілля, політичного в'язня російських тюрем та психіатричних лікарень увійшли спогади про Визвольну боротьбу 20-х років 19 сторіччя. Крім спогадів до книги вміщено тюремні поезії, повісті, листування, фотографії, документи, які стосуються перебування письменника в армії УНР та в Карпатській Україні 1938-39 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Об'єднувати націю треба не на героях, а на ідеї

"Така книга дуже потрібна і вона матиме добрий резонанс в цій ситуації розхристаної України. Коли так багато людей звертають увагу перш за все на речі матеріальні. І забувають, що свобода – найвища цінність. Свобода особистісна, національна, державна – саме та цінність, за яку боролися ті хлопці у всі часи. Книга пробуджуватиме ці ідеали і ці ідеї" - сказав під час виступу професор кафедри літератури та компаративістики Черкаського національного університету Володимир Поліщук.

Звучить багато подяк на адресу подружжя Островських, які профінансували видання книги і спонсують всі заходи з відродження пам'яті бійців Холодного яру.

"Це дуже суттєво для нас. Я лише 4 роки тому дізналася, що був такий славний період в історії України. Ми цим пишаємося" - відповідає Леся Островська. Читає вірш Горліса-Горського. В Холодному яру Островські створили музейно-етнографічний комплекс "Дикий Хутір", де діють експозиції, що розповідають про часи Холодноярської республіки. Олег Островський спорудив храм Петра Калнишевського, їздив на Соловки до його могили.

"В 20-ті роки на запит російською мовою була єдина відповідь – стріл. У відповідь на злодійський закон про мови Холодний Яр відповів цією книгою. Зараз зброя інша – інформація" -  каже Олег Островський, розповідаючи про книгу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Четверо черкасців відвідали Соловки

На завершення зустрічі Роман Коваль зачитав уривок з листування Юрія Горліса-Горського та Уласа Самчука, чим пояснив походження назви книги:

"Визволення України непрохане. Так вважаю я. Ех, братику! Ніяка холєра нас не здушила і не здушить. Зрозуміло, що після цієї, вибач, побєди, кацапня задере носа. Але наша справа ще не програна. Ми ще повернемось. Це пам'ятай! Вони сюди прийдуть – це факт. Наставлять своїм героям і нашим холуям пам'ятників. Але ми повернемося і всі ці пам'ятники знесемо на смітник. Це станеться!".

В залі цим словам аплодують. Піснею "Любо, братці, любо в Україні жить!" Тарас Силенко закриває презентацією.

Люди з залу йдуть купувати книги, дехто вже займає чергу за автографом до Романа Коваля. Сергій та Олена Попик купують три книги з серії "Отаманія ХХ ст". Скільки за них заплатили не пам'ятають.

"Для нас важливі ці книги. Цікавимося темою Холодноярщини. Деякі книги з цієї серії вже читали. Купуємо на подарунки і дітям." - каже Сергій. В нього густа борода. Одягнений в камуфльовані штани і футболку. Взутий у військові черевики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тягнибок сподівається, що восени в українців прокинеться революційний дух

Роман Коваль роздає автографи більше 40 хвилин. Дехто підписує по декілька книг. Останнім  в черзі за автографами стоїть 59-річний Юрій Миколайович. Він придбав 4 книги. Одну, з автографом Василя Шкляра, приніс з собою. Книгу "Ми ще повернемось" придбав собі і ще одну для друга.

21 вересня таку ж презентацію планують провести в Кіровограді.

Зараз ви читаєте новину «"Такі книги дають натхнення і віри, що Україна буде!" - в Черкасах презентували нову книгу Горліса-Горського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути