Ексклюзиви
вівторок, 25 січня 2011 10:06

Табачник дозволить школярам самим обирати собі мову

Табачник дозволить школярам самим обирати собі мову

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту завершило громадське обговорення проекту концепції мовної освіти в Україні.

Документ підвищує статус і розширює сферу використання російської мови, а також пропонує вільний вибір мови навчання. Учені й викладачі вважають, що реалізація концепції призведе до русифікації української освіти, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Концепцію мовної освіти в Україні Міносвіти (МОН) оприлюднило 27 грудня минулого року. Пропозиції та зауваження до документа приймалися до закінчення новорічних і різдвяних свят - 20 січня. Концепція визначає цілі та завдання вивчення мов у дошкільній, середній, вищій і післядипломній освіті. Як пояснили в Міносвіти, на її основі будуть розроблені державні стандарти мовного навчання, навчальні програми для шкіл і вузів, а також підручники.

У запропонованій концепції МОН російська мова розглядається не як мова національної меншини, а як мова "міжнаціонального спілкування".

"Для значної кількості громадян України російська мова є рідною. Нею вільно володіє більшість мешканців нашої країни. Це одна з найпоширеніших міжнародних мов, споріднена українській", - наголошується в документі. Його автори також підкреслюють, що "вільний вибір мови навчання є важливою характеристикою демократичного суспільства та концепції мовної освіти в Україні".

"Ми не проти української мови, але російській мові в концепції дійсно відводиться самостійна роль, тому що це мова міжнаціонального і міждержавного спілкування в країнах СНД", - заявила один з авторів концепції, професор кафедри педагогіки і психології Південно-Українського регіонального інституту післядипломної педагогічної освіти Євдокія Голобородько.

За її словами, більше 67% населення України використовують російську мову для повсякденного спілкування. "Під час громадського обговорення були висловлені десятки зауважень, в основному критикують посилення ролі російської мови. Але в порівнянні з іншими мовами національних меншин частка російської в Україні незрівнянно велика! Прикро, коли русофобія доходить до абсурду", - вважає професор.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Борис Колесніков заявив, що до кінця свого президентського терміну Віктор Янукович має зробити російську другою державною.

Як повідомлялося, регіонали та комуністи агітують російськомовне населення під час всеукраїнського перепису 2012 року записатися росіянами.

Зараз ви читаєте новину «Табачник дозволить школярам самим обирати собі мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1815

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути