пʼятниця, 11 травня 2012 22:31

Священномученика Омеляна Ковча увіковічнили в бронзі
13

Фото: ФОТО: Павло ПАЛАМАРЧУК

Сьогодні, 11 травня, в місті Перемишляни Львівської області відкрили пам'ятник греко-католицькому священику Омеляну Ковчу.

Участь у цьому взяв глава УГКЦ Блаженний Святослав та понад тисячу священиків із усієї України.

Урочистості проходили у двох храмах. У церкві святого Миколая, де Ковч був парохом, та біля нової церкви святого Володимира та Блаженного Священомученика О. Ковча. Неподалік останньої звели велику сцену. На ній провели Божественну літургію під проводом глави УГКЦ.

Крім того на відкриття прибули відомі особи - письменниця Марія Матіос, Іван Васюник, депутат Верховної ради та меценат Петро Писарчук, голова ЛОДА Михайло Костюк, голова Львівської облради Олег Панькевич, генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд.

Відкривали встановлений пам'ятник на центральній площі Перемишлян. Бронзова скульптура Омеляна Ковча має 2,5 метри. Над нею працював скульптор Володимир Одрехівський та ще четверо архітекторів. На виготовлення монумента вони мали близько року часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Васюник вшанував пам"ять блаженного Омеляна Ковча

Отець Омелян зображений у русі. В руках тримає хрест. Його постамент поміщений на велику гранітну брилу. Збоку розміщений колючий дріт та концтаборні опори. Вони символізують концтабір Майданек, в якому стратили Ковча.

"Була вимога, щоб пам'ятник був духовно величним. Але водночас скромним та лаконічним за формою. Таким, як було саме життя Омеляна Ковча, - сказав заступник голови Комітету з вшанування пам'яті Блаженного Священомученика О. Ковча Іван Васюник. - Кошти на нього дали близько 30 жертводавців. Вони представники різних народів, люди різних професій".

Омелян Ковч походив із села Косів, що в Івано-Франківській області. Ставши священиком, мав парафію у Перемишлянах. Під час Другої світової війни допомагав євреям у місті. За це був схоплений фашистами та відправлений в табір Майданек у Польщі. Був в'язнем номер 2399. Своїм рідним писав із табору не визволяти його: "Тут люди вмирають по-різному, а я допомагаю їм переходити цей місток".

У лютому 1944 року потрапив у табірний шпиталь. Там він і помер. Його тіло було спалене 25 березня в крематорії. У 1999 році Єврейською Радою України йому присвоєне звання "Праведник України". А в 2001 році під час візиту до Львова папа римський Іван Павло ІІ беатифікував Омеляна Ковча. Із 2008 року проголошений Покровителем душпастирів УГКЦ.

Зараз ви читаєте новину «Священномученика Омеляна Ковча увіковічнили в бронзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути