пʼятниця, 24 квітня 2009 20:07

Васюник вшанував пам"ять блаженного Омеляна Ковча

Васюник вшанував пам"ять блаженного Омеляна Ковча

Віце-прем"єр-міністр України Іван Васюник взяв участь в урочистому проголошенні блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви.

Урочистості розпочалися архиєрейською Божественною Літургією на місці будівництва Патріаршого Собору УГКЦ. На заході були присутні усі греко-католицькі єпископи з України і Польщі, численні священики, запрошені гості.

Ковча перебування в концтаборі сприймав як Божий дар

Під час урочистостей відбулося також посвячення ікони бл. свщмч. Омеляна та вручення відзнак ім. бл. свщмч. Омеляна Ковча церковним діячам.

Торжественне проголошення бл. свщмч. Омеляна Покровителем греко-католицьких душпастирів є другим етапом реалізації рішення Патріаршого Синоду Єпископів УГКЦ, яке відбулося у вересні минулого року. Перша із запланованих подій пройшла у березні цього року у рамках відзначення 65 річниці смерті блаженного Омеляна.

У Музеї на Майданеку в Любліні відбулося урочисте відкриття таблиці з посланням "пароха Майданека" та передача праху блаженного для виставлення його у катедральних соборах кожної єпархії та екзархату.

Нагадаємо, що Блаженний Омелян Ковч понад 20 років душпастирював в Перемишлянах (Львівська область). Ув"язнений гітлерівцями за рятування людської гідності спочатку у тюрмі на колишній вулиці Лонцького у Львові, а потім в концентраційному таборі в Майданеку.

У листах просив родину, щоби не робила старань про його звільнення, оскільки його обов"язком є підтримувати співв"язнів. Загинув 25 березня 1944 року. Своє перебування в концтаборі на Майданеку сприймав як Божий дар.

Єврейська рада України надала Ковчу звання "Праведника України". У 2001 році у Львові був беатифікований Папою Іваном Павлом ІІ. Восени 2008 року Синод УГКЦ проголосив блаженного священномученика Омеляна Покровителем душпастирів УГКЦ.

"Gazeta.ua"

Зараз ви читаєте новину «Васюник вшанував пам"ять блаженного Омеляна Ковча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути