четвер, 10 січня 2019 05:55

Супутник NASA знайшов три нових планети за межами Сонячної системи

Супутник NASA знайшов три нових планети за межами Сонячної системи
NASA знайшло три нових планети. Фото: Укрінформ

NASA опублікувало перші результати роботи свого нового телексопа TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), який за перші три місяці роботи виявив три світи за межами нашої Сонячної системи.

Перший з виявлених світів - Pi Mensae с, планета розміром з дві Землі, що обертається навколо своєї зірки за шість днів і розташована в 60 світлових роках від нас. Батьківська зірка об'єкта схожа за характеристиками на Сонце, повідомляє gismeteo.

Наступний світ - LHS 3884b, кам'яниста планета, яка більша за Землю в 1,3 рази і знаходиться в 49 світлових роках від нас (на небосхилі приблизно в сузір'ї Індіанець). Батьківська зірка планети - червоний карлик, чий розмір становить одну п'яту від розміру Сонця. Рух по орбіті навколо зірки у планети займає всього 11 годин, тобто тіла розташовані дуже близько (порода на стороні планети, поверненою до світила, може місцями ставати лавою).

Третій виявлений світ - планета HD 21749b в три рази більша за Землю і в 23 рази більше її по масі. Час, за який об'єкт обертається навколо своєї зірки (80% від маси Сонця, в 53 світлових роках від нас), становить 36 днів. Температура на поверхні небесного тіла складає 150 градусів за шкалою Цельсія. Вчені кажуть, що планета щільніше, ніж Нептун, але навряд чи є кам'янистою. Можливо, це планета-океан або має дуже щільну атмосферу.

Також є ймовірність, що поруч з HD 21749b є і ще одна планета, схожа розміром на нашу Землю і обертається навколо зірки за 8 днів, але дані поки недостатньо підтверджені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені хочуть підселити життя на Місяць

Всього астрономи розглядають і вивчають зараз більше 280 екзопланет-кандидатів, запропонованих телескопом. Серед інших завдань, виконаних TESS, в NASA зазначають фіксацію зіркових подій, наприклад, вибухів наднових. За час своєї роботи їх телескоп зазначив шість.

Зараз ви читаєте новину «Супутник NASA знайшов три нових планети за межами Сонячної системи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути