понеділок, 22 квітня 2019 16:55

Супрун пояснила, чому не можна швидко змінити систему охорони здоров'я

Супрун пояснила, чому не можна швидко змінити систему охорони здоров'я
Що більше ми просуваємося вперед, то сильніше опирається стара система. Але охорона здоров'я змінюється й змінюється швидко, - Супрун. Фото: з відкритих джерел

"Вжух і вже немає совєцьких лікарень, черг, однаково низьких зарплат, корупції, професійної недбалості, кумівства, ігнорування власного здоров'я. Немає страху кредитів та продажу майна заради оплати лікування та всього того, що десятиліттями характеризує українську систему охорони здоров'я. Хто може змінити це все й одразу? Ніхто" - пише в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після виборів Супрун розповіла, як боротися зі стресом

"Трансформація охорони здоров'я — це поетапний план складних змін, закріплений у Законі України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення". Зміни, передбачені цим Законом, ми розпочали втілювати трохи більше, ніж рік тому", - розповідає урядовиця.

Згідно з цим планом:

▶ 2018 року розпочали трансформацію первинної медичної допомоги. Це заклади, де працюють терапевти, сімейні лікарі та педіатри. Більше про те, чому почали трансформацію з первинної меддопомоги можна почитати тут ➡ http://bit.ly/2ZpOoKG

▶ 2019-го триватиме підготовка до трансформації спеціалізованої допомоги: поліклінік та стаціонарів.

▶ Із 1 січня 2020 року нові механізми фінансування запрацюють на всіх рівнях медичної допомоги — від первинної до стаціонарної.

Це не означає, що всі позитивні зміни зможемо побачити лише 2020-го. Вони вже відбуваються та відчутні мільйонам громадян. Відповідно до того етапу, де відбулася трансформація.

За останні 2,5 роки:

▪ Кожен українець вперше дістав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів у державних або приватних медзакладах. 27,4 млн людей скористалися цією можливістю і долучилися до змін. 70% задоволені фахівцем, якого обрали.

▪ 99% комунальних закладів первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Тепер вони отримують кошти за послуги, що надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи.

▪ Запрацювала НСЗУ Національна служба здоров'я України — нова інституція, яка є єдиним платником у новій системі охорони здоров'я. Замість складного та непрозорого процесу перерахування коштів із державних до місцевих бюджетів через механізм субвенції, НСЗУ укладає із медзакладами прямі прозорі договори. Всі дані щодо оплат всім медичним закладам публікуються онлайн на сайті НСЗУ ➡ http://nszu.gov.ua/ukladeni-dogovori/statistics

Це означає, що кожен у будь-який момент може подивитися, зокрема скільки лікарі медзакладу мають договорів із пацієнтами та скільки коштів платників податків він отримував кожного місяця.

▪ Уперше в історії українці мають можливість отримувати медичну допомогу в приватних закладах за бюджетні кошти. Кожен 5-й заклад первинної допомоги у реформі — приватний.

▪ Медичні заклади тепер можуть гнучко визначати заробітну плату для своїх працівників. Принципи нарахування зарплат закріплюються в колективних договорах. В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли в 2-4 рази.

▪ Запрацювала електронна система охорони здоров'я — через неї пацієнти укладають декларації з лікарями, а лікарні підписують договори з Національною службою здоров'я.

Рівень комп'ютеризації закладів первинної ланки зріс із 3% до 97%. У найвіддаленіших селах лікарі укладають декларації з пацієнтами, користуючись комп'ютерами. І в них добре виходить. Тут можна почитати більше про те, що вже зроблено в eHealth: http://bit.ly/2vijLc5

▪ Дедалі більше медзакладів пропонують записатися до лікаря онлайн, а не чекати невизначений час у черзі.

З 1 березня 2019 року в тестовому режимі запрацювала електронна медична картка ➡ http://bit.ly/2v7Ayyy

З 1 квітня запрацював електронний рецепт на програму "Доступні ліки" й наразі вже виписано понад 850 тис. е-рецептів ➡ http://bit.ly/2UkCIFn

Також 2019-го планується запуск електронних направлень до спеціалістів та е-лікарняних.

▪ Менше корупції = більше ліків. Залучення міжнародних організацій допомогло відбити в корупціонерів мільярди гривень, за які ми тепер закуповуємо додаткові ліки для пацієнтів та рятуємо більше життів. Всі вакцини, що мають проводити за Національним календарем щеплень, є в наявності ➡ http://bit.ly/2Vgaos1

▪ У національній мережі надання допомоги пацієнтам із гострим інфарктом працює вже 41 кардіоцентр. Завдяки урядовій ініціативі вони й далі відкриваються по всій країні ➡ http://moz.gov.ua/kardiocentri. Всі пацієнти, які перебувають в найгострішій фазі інфаркту, отримують стентування безоплатно.

▪ Працює урядова програма "Доступні ліки", що поліпшила доступ українців до лікування ➡ https://bit.ly/2IAy2ZH

▪ Трансформація розпочалася і на рівні медичної освіти ➡ http://bit.ly/2VYWHuT, http://moz.gov.ua/edki, http://bit.ly/2VXEk9u

▪ Цьогоріч розпочнуться зміни у екстреній допомозі ➡ http://bit.ly/2IPnNk7, http://bit.ly/2UUcheU

Це лише частина змін, які вдалося реалізувати. Все це стало можливим завдяки надзвичайній підтримці з боку громадян та медичної спільноти. Що більше ми просуваємося вперед, то сильніше опирається стара система. Але охорона здоров'я змінюється й змінюється швидко.

Реальні зміни — складний процес, у якому час — головний ворог. Напади популістів та корупціонерів, постійні судові позови, політична турбулентність, інформаційні кампанії та потужна опозиція медичних феодалів — забирають багато енергії і зусиль, але не зупинять зміни час яких настав.

Багато людей уявляють собі рік виборів роком змін, скандалів і постійних кадрових перестановок. Це стосується і президентських і парламентських виборів. Супрун розповіла, що робити з корупціонерами.

Зараз ви читаєте новину «Супрун пояснила, чому не можна швидко змінити систему охорони здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути