понеділок, 22 квітня 2019 11:05

Після виборів Супрун розповіла, як боротись зі стресом

Після виборів Супрун розповіла, як боротись зі стресом
ля протистояння стресу є два шляхи: подолання та уникнення. Фото: з відкритих джерел

Уляна Супрун розповіла, як подолати стрес. Також в.о. міністра охорони здоров'я розвіяла міфи щодо стресу. Про це вона написала у Facebook.

Під час стресу нейронні мережі частково роз'єднуються. Але після впливу стресу вони активно будуються заново. Так людина вчиться.

Тому твердження, що нервові клітини не відновлюються, не є дійсністю. Нервові клітини не "згоряють" через нерви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Супрун порадила, як відновити нервові клітини

Цей міф з'явився з невдалого наукового експерименту, коли наприкінці 90-х у Кенії карликові зелені мавпи, які перебували у дослідницькому центрі, раптово померли.

Розтин показав, що у мавп відмерли нейрони гіпокампу — області мозку, які залучені в пам'ять і навчання. Причиною загибелі тварин і нейронів учені вважали стрес, який стався через соціальну ізоляцію від зграї мавп. Після цього медіа почали писати про те, що стрес вбиває нейрони.

За словами Супрун, хронічний стрес погіршує роботу нейронних мереж і вносить свій внесок у розвиток нейродегенеративних хвороб. Для протистояння стресу є 2 методи: подолання та уникнення.

При цьому уникнення стресу — це деструктивний шлях, коли ми відкидаємо існування проблеми, починаємо вживати алкоголь або наркотики, шукаємо викид емоцій і стаємо байдужими.

Подолання — це конструктивний шлях: прийняття ситуації, планування та активні дії щодо подолання, пошук підтримки і позитиву.

Кілька порад, щоб допомогти організму подбати про нейрони та тіло:

♦ Перебування на природі хоча б 20 хв. знижує рівень кортизолу. У Британії навіть прописують спостереження за птахами в якості терапевтичного засобу при гіпертензії, захворюваннях серця і стресі.

♦ Кохані допомагають впоратися зі складними моментами у житті — тіло людини по-іншому реагує на стрес або складні завдання, якщо вона відчуває підтримку.

♦ Необхідно навчитися розпізнати симптоми вигоряння, щоб не допустити стресової ситуації.

♦ Дотримуйтесь режиму дня, намагайтеся лягати і вставати у комфортний для вас час.

♦ Займайтеся спортом або танцями. Біг на довгі дистанції або навіть ходіння пішки змушують мозок виділяти фактор росту нервів, який допомагає нейронам і сітківці ока виживати. При цьому старшим людям краще танцювати, ніж бігати.

♦ Прибирайте або працюйте в саду. Прибирання може допомогти, якщо мова йде про подолання стресової ситуації. Поки ми прибираємо, відволікаємося і думаємо про роботу.

♦ Правильно харчуйтеся. "Правильно" означає, що ви їсте прості продукти переважно рослинного походження, не переїдайте і не заїдайте стрес. У раціоні повинні бути присутніми рослинні та тваринні білки і жири, складні вуглеводи і достатньо рідини.

Уляна Супрун розповіла, які напої краще пити навесні. Головний лікар країни радить бути обережним із водою з-під крана. Також Супрун попереджає, що мінеральна вода підходить не всім.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів Супрун розповіла, як боротись зі стресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути