четвер, 17 травня 2018 18:29

Суди і тітушки - як живе єдиний храм Київського патріархату у Костянтинівці
8

У місті Костянтинівці Донецької області діє єдиний в місті храм Української православної церкви Київського патріархату.

Церкву будували 5 років тому для УПЦ Московського патріархату, але сталося російське вторгнення на Донбас, віряни передумали і вирішили, що це буде Свято-Стрітенська церква Київського патріархату, пише журналіст Людмила Кліщук на порталі "Новинарня".

Очолює церкву капелан 81-ї десантної бригади ЗС України Костянтин Кузнєцов. Разом із війною з російським агресором отець Костянтин веде свою "війну" – за храм, який УПЦ МП хоче забрати через суд.

Автор: Людмила Кліщук
  Свято-Стрітенська церква Київського патріархату в Костянтинівці
Свято-Стрітенська церква Київського патріархату в Костянтинівці

"Коли місто звільнили від бойовиків, тоді й вирішили, що хочемо належати до Української помісної церкви. Зараз тривають суди, бо Московський патріархат хоче повернути собі цю споруду. А українські суди "іменем України" виносять рішення про те, що громада наша нібито незаконно перейшла до Київського патріархату. Хоча в законодавстві України чітко прописано про свободу віросповідань українців. Тож наші парафіяни через суди виборюють право підпорядковуватись Київському патріархату", - каже Кузнєцов.

Автор: Людмила Кліщук
   Єдиний храм УПЦ КП в регіоні, де домінує Московський патріархат
Єдиний храм УПЦ КП в регіоні, де домінує Московський патріархат

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є тільки одна стратегія повернення Криму і Донбасу - війна" - Вадим Денисенко

Рішення про перехід ухвалили на зборах громади, її статутні документи у встановленому порядку зареєстровані Донецькою обласною державною адміністрацією. За громадою УПЦ КП закріпили земельну ділянку й новозбудований храм.

Автор: Людмила Кліщук
   Наразі тривають суди за церкву, бо Московський патріархат хоче повернути собі цю споруду
Наразі тривають суди за церкву, бо Московський патріархат хоче повернути собі цю споруду

Рішенням Господарського суду Донецької області від 27 червня 2017 року позовні вимоги задоволили, рішення парафіяльних зборів про добровільний перехід на бік УПЦ КП визнанли недійсними. Це ж рішення залишив чинним Донецький апеляційний господарський суд. Також, на бік УПЦ МП став Вищий господарський суд України, коли оскаржували апеляційне рішення.

Зараз віряни готують позов до Європейського суду із прав людини.

Автор: Людмила Кліщук
  Свято-Стрітенська парафія до УПЦ КП перейшла у 2015 році
Свято-Стрітенська парафія до УПЦ КП перейшла у 2015 році

На щонедільні служби збираються близько 50 осіб. Для 70-тисячної Костянтинівки, де є 10 храмів УПЦ МП, це - досить добра паства, каже священик. Загалом же у Краматорському окрузі УПЦ КП нараховується 16 храмів, у Донецькій єпархії – близько сотні.

Автор: Людмила Кліщук
  Священик Олексій Кузнєцов - єдиний від УПЦ КП в Костянтинівці
Священик Олексій Кузнєцов - єдиний від УПЦ КП в Костянтинівці

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московський патріархат співпрацює з силовими структурами РФ - експерт

Кілька тижнів тому до Свято-Стрітенського храму намагався увірватися невідомий. Із невідомих мотивів та причин пошкодив церковне майно.

"Подію внесли до журналу єдиного обліку, зареєстрували, без уваги правоохоронців ми це не залишили. Але кримінальне провадження не відкривали. Згідно із заявою, нічого із храму не викрали, не зламали, хоча скло розбили", – коментує прес-офіцер Костянтинівського відділення поліції Павло Дьяченко.

Автор: Людмила Кліщук
  Розбите скло в Свято-Стрітенській церкві Київського патріархату
Розбите скло в Свято-Стрітенській церкві Київського патріархату

Костянтин Кузнєцов розповідає про погрози від невідомих. Востаннє були на провідну неділю, коли він відправився освячувати могили на міському кладовищі.

"І до нас підійшли такі особи… ну, можна їх тітушками назвати. Кажуть: "Ідіть геть, ви у нашого священика благословення не взяли". Представилися людьми отця Сергія (священик УПЦ МП. – Gazeta.ua). Я їм відповів, що є благочинним округу, ні в кого не маю питати дозволу та служу від імені Київського патріархату. А вони тоді: "Ви з кладовища не вийдете, не забувай, що в тебе двоє дітей. Ми тебе пам'ятаємо". Через кілька днів сталася ситуація із розбитим вікном у храмі", - додає священник.

Місцеві не всі позитивно сприймають український храм – комусь заважають дзвони, а хтось не пускає дитину гратись на дитячий майданчик, який розташований поруч, пише журналіст.

За останні 4 роки до Київського патріархату перейшли майже 100 громад. Чиновники заважають парафіям переходити до Київського патріархату, каже в інтерв'ю журналу "Країна" релігієзнавець Олександр Саган.

Зараз ви читаєте новину «Суди і тітушки - як живе єдиний храм Київського патріархату у Костянтинівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути