Ексклюзиви
понеділок, 24 червня 2013 14:12

"Судді у законі" проти міліціонерів та бійка за Фаріон - найяскравіші протести тижня
8

Минулого тижня, 17-23 червня, в Україні пройшло більше десятка акцій протесту.

17 червня, Київ

Під стінами Верховної Ради пройшла акція громадських організацій, які вимагали включити до порядку денного пленарних засідань парламенту пакет законопроектів № 2875, 2876, 2880. Ці законопроекти передбачають підвищення акцизів на пиво і збільшення витрат на охорону здоров'я.

17 червня, Харків

Близько 50 співробітників Держслужби охорони пікетували Апеляційний суд Харківщини, де мала слухатися апеляція на рішення суду про утримання під вартою 3 співробітників ДСО.

Силовики в штатському зібралися, щоб відстояти права колег, які перебувають під вартою. Їх звинувачують у перевищенні службових повноважень, коли вони прибули в один з питних закладів міста, щоб втихомирити бійку за участю судді Київського району міста Дениса Невядомського.

Засідання суду не відбулося через неявку представника прокуратури.

Прокуратура Київського району Харкова 12 червня почала розслідування проти 3 співробітників Державної служби охорони Головного управління МВС у Харківській області, підозрюваних у перевищенні повноважень при затриманні судді районного суду в Харкові.

18 червня, Чернігів

Під будинком Чернігівської обласної ради, де проходила сесія, пройшов пікет, організований народним депутатом Олегом Ляшком. Мітингувальники протестували проти голови Чернігівської обласної державної адміністрації Володимира Хоменка. Загалом на акцію зібралося близько сотні людей.

 

18 червня, Луганська область

У Лисичанську перед будівлею виконкому, де проходила сесія міської ради, пройшла акція протесту активістів (ГО "Луганці", ВО "Батьківщина", КПУ), метою якої спочатку були заявлені вимоги щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в місті. Під стіни виконкому прийшли пару сотень людей.

О 14.00 близько 100 мітингувальників штурмували будівлю міської ради і зайняли малий сесійний зал, де зазвичай проходять засідання. У результаті акція перетворилася на конфлікт і взаємні звинувачення між громадськими діячами з різних організацій.

 

19 червня, Київ

Близько 50 мітингувальників біля комітетів Верховної Ради вимагали від "тушки" В'ячеслава Кутового скласти мандат.

Вони тримали двометровий плакат із написом "В'ячеслав Кутовий - "депутатина тушкована", склади мандат, як і обіцяв" та зображенням курячої тушки з головою депутата на фоні доларових купюр. Також люди розгорнули синьо-жовті прапори з фото лідерів опозиції Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока та Віталія Кличка.

Також вони тримали плакати з написами "Кутовий, скільки мільйонів коштує совість і честь депутата?", "Кутовий, виборці 95-го округу вимагають скласти депутатський мандат", "Політичних покидьків - у політичний смітник".

Зазначимо, що на попередньому пленарному тижню В'ячеслав Кутовий залишив фракцію "Батьківщина".

 

18 червня, Одеса

Сотні одеситів прийшли до будівлі муніципалітету, щоб висловити свій протест проти містобудівної політики батьків міста. Багато пов'язали зелені стрічки - символ руху "Цивільного протесту". Активісти групи "Іскра" стукали у каструлі. Мер Одеси Олексій Костусєв спробував виступити перед протестувальникам, але його заглушили вигуками "Ганьба!"

 

19 червня, Луганськ

У місті Лисичанську кілька десятків людей вимагали добудувати молодіжне житло, яке вже досить довгий час "заморожене". Інвестори молодіжного житлового будівництва на акції протесту вимагали від президента змусити прем'єр-міністра Миколи Азарова та голову облдержадміністрації Володимира Пристюка виконати зобов'язання зі зведення будинку № 86 по вул. Генерала Лашина в Луганську. Під час мітингу, який відбувся біля будівлі ОДА інвестори збирали підписи під зверненням до Януковича, де вимагали розібратися з причиною тривалого будівництва.

"У Кабміні нам відповіли, що виділені гроші розікрали, і гарантій, що це не трапиться знову, немає, тому нової суми чекати не доводиться", - кажуть інвестори.

Вони впевнені, що факт крадіжки став можливий виключно через упевненість у безкарності з боку правоохоронців та регіональної влади.

19 червня, Київ

Під будівлею Києво-Могилянської академії під час проведення лекції народного депутата від "Свободи" Ірини Фаріон, сталася сутичка між прихильниками та противниками "Свободи".

Під стінами вишу зібралися дві групи молодих людей — ті, що підтримують "Свободу" і ті, які виступають проти проведення лекції Фаріон. Загалом — кілька десятків людей. Вони з півгодини перекрикували один одного своїми гаслами.

Час-від-часу між ними відбувалися сутички. В решті-решт, одного із "свободівців" затримали правоохоронці. Противники "Свободи" пішли з місця подій, тоді як "свободівці" почали "відбивати" у правоохоронців свого товариша. В результаті виникла бійка. Затримали 8 прихильників "Свободи". Пікет "свободівців" перебрався до райвідділу, куди привезли затриманих. За кілька годин їх відпустили.

 

20 червня, Київ

Представники Чорного комітету і Комітету визволення політв'язнів пікетували Міністерство внутрішніх справ. Вимагали у правоохоронців розібратися із ситуацією, що виникла у Харкові, коли після затримання трьох міліціонерів, що у свою чергу затримали суддю, їхні колеги вийшли з пікетом під прокуратуру.

Активісти під МВС тримали плакати "У міліції бувають люди" і "Система ламає всіх однаково". Активісти влаштували театралізований перфоманс: під час пікету увірвалися дві "судді" в мантіях і з посвідченням "суддя в законі", які поводилися неадекватно - розпивали шампанське "Суддівське" і з криками "ми судді — нам усе дозволено" кидалися на міліціонерів. Після дебошу "судді" пішли писати заяви на київських міліціонерів.

 

22 червня, Суми

У Сумах на площі Незалежності відбулася акція з вимогою звіту мера та міліції про хід розслідування резонансних ДТП, у першу чергу аварії, що сталася увечері 21 червня, в якій загинули дві людини. В акції взяли участь близько 40 сумчан.

"У Сумах регулярно відбуваються ДТП, які забирають людські життя, проте громадськості невідомо, як розслідуються ці справи і чи несуть адекватну відповідальність за них винуватці аварій. Тому ми вимагаємо від мера і керівництва міської міліції надати людям інформацію про всі резонансних ДТП, що сталися в цьому році і те, на якій стадії перебуває слідчий процес", - заявив один з активістів.

За підсумками акції, її учасники написали відповідні листи міському голові Геннадію Мінаєву, прокурору Сум та начальнику міського ДАІ. Від мера вони вимагають публічного звіту на площі Незалежності 25 червня в 18:00.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 21 червня, близько 20:10 в центрі Сум автомобіль Audi зніс зупинку громадського транспорту разом з магазином, в результаті чого двоє людей загинули і троє отримали поранення.

 

22 червня, Київ

Біля офісу Партії регіонів у Києві представники Автономного союзу трудящих провели нечисленну акцію протесту. У пікеті взяли участь 13 осіб.

Мітингувальники тримали червоно-чорні прапори і плакати з написами "За інтернет без цензури", "Проти нового Трудового кодексу № 2902". Також вони скандували "Депутати-паразити не дають нормально жити". За словами активістів, у відповідності зі ст. 380 нового Трудового кодексу у разі вичерпання можливостей для врегулювання трудового спору роботодавець може застосовувати тимчасову зупинку роботи підприємства з одночасним призупиненням виплат заробітної плати частини колективу або всім працівникам.

"Таким чином проект Трудового кодексу дає роботодавцям козир для вирішення трудових спорів на свою користь, а це вкрай небезпечно для найманих працівників", - підкреслили пікетувальники.

 

Зараз ви читаєте новину «"Судді у законі" проти міліціонерів та бійка за Фаріон - найяскравіші протести тижня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути