понеділок, 13 лютого 2012 22:42

Суд над садистом: за сміх на засіданні він отримав стусани від захисників тварин
14

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

13 лютого відбулося перше засідання суду по справі 19-річного Олексія Ведули. Студент протягом кількох місяців жорстоко розправлявся з бездомними тваринами і знімав злочини на камеру. Нелюд випалював своїм жертвам очі, випускав кишки, насаджував на кіл, розчленовував, гвалтував і знімав шкіру. Вбив більше сотні собак, переважно цуценят.

О 15 годині біля приміщення суду зібралися кілька сотень захисників тварин і молодих людей з плакатами "Криваві руки садиста — в кайдани". Вхід до Святошинського районного суду оточують більше десятка телекамер.

В руках у жінки — плакат із фото замордованого цуценяти. Перед ним 67-річна президент Київської ліги захисту тварин, власниця притулку для тварин у Гостомелі Ася Серпінська закликає засудити за злочин проти тварин.

"Три роки тому дніпропетровська група з трьох молодих людей по18-19 років з хороших сімей за один місяць вбила 23 людей. Коли їх арештували і вилучили мобільні, побачили на мобільниках зазняті вбиства не лише людей, а й тварин. Починали вони з того, що задували будівельну пінку в ніс кошенятам і дивилися, як вони помирають від задухи. Цих трьох молодиків засудили довічно. Тільки за жорстокість з тваринами ще не засуджували. Засудити потрібно зараз. Це стане прецедентом. Вимагаємо, щоб Ведулу наказали і по статті 300 — за пропаганду жорстокості. Його відео бачили підлітки — для багатьох з них це геройство і цікаво. А завтра ці підлітки чатуватимуть на людей у під'їздах", - заявила вона.

Серпінська розповідає, що після того, як на псів почали полювати догхантери, у притулок привозять покалічених собак.

"Після догхантерів уже нічого привозити в притулок. Догхантери вбивають і труять. Після них тваринам уже пряма дорога на небо. До нас привозять ще тих, яких ще можна врятувати. Але й так вистачає. В ці зимові морозні дні ми тварин буквально викопували з-під снігу. Сьогодні привезли нам собаку з виколотими очима. Знайшли її на Академмістечку під платформою. Ми пса прооперували, жити на вулиці вже не буде, бо сліпий", - додала захисниця.

"Він не божевільний, чудово розуміє, що робить. Вчився на відмінно. Водить машину", - розповіла волонтер Юлія Остромогильська.

Вздовж стіни суду люди кладуть портрети замордованих тварин, роздруковані з сайту догхантерів і ставлять перед ними лампадки. Всі чекають на Олексія Ведулу. Проходить чутка, що він приїхав у суд значно раніше, щоб зайти потай.

21-річні студентки Саманта Доду й Анжеліна Діаш дізналися про акцію через інтернет. Тримають плакати, які їм дати: "Не дамо Україні стати країною садистів і маньяків".

Стіну підпирає 42 річний депутат-"нашоукраїнець" Кирило Куликов.

"Дали хоча б шість місяців, і то уже буде прецедент", - сказав він.

Протягом 20 хвилин преса заходить всередину суду. Пропускають по перепустках, не дозволяють фотографувати пост міліції. В зал засідання допускають кілька десятків людей без камер — які могли вміститися. Решта заповнює весь коридор суду.

На засіданні присутні Олексій Ведула, його мати і спільник злочинів. Суддя Людмила Косик, білявка років 35, зачитує матеріали справи. Ведула сміється. За 20 хвилин суддя виходить у дорадчу кімнату з текою під пахвою. Кілька жінок біля входу не витримують і дають стусани затриманому.

"Добре, що суддя жінка", — зітхають у натовпі.

"Карати, не можна милувати", — кричать у відчинені двері кімнати засідань люди.

Судове засідання закінчується за півтори години. Розгляд справи переносять на 22 лютого, на 14 годину 30 хвилин.

Журналісти й волонтери оточують щільним кільцем вихід з суду в очікування Ведули. За 10 хвилин з бокового виходу суду виїздить крита вантажівка. Припускають, що садиста вивезли в машині, щоб не потрапив на очі людям.

Адвокат підсудного Сергій Остапенко від коментарів відмовився.

Зараз ви читаєте новину «Суд над садистом: за сміх на засіданні він отримав стусани від захисників тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

120

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути