четвер, 18 липня 2024 16:42

Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК

Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК
Якщо не заплатити штраф, сума зросте вдвічі плюс виконавчий збір та інші витрати. Фото: НБУ

У разі несплати штрафу за порушення військового обліку, сума зросте удвічі.

Тобто щонайменший штраф у 17 тис. грн після відкриття виконавчого провадження зросте вже до 37 500 грн. Про це сказала завідувачка сектору аналітики та статистики Управління забезпечення примусового виконання рішень у Кіровоградській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Тетяна Омелькіна, повідомили "Суспільне".

В Україні й до нового мобілізаційного закону всі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років мали стати на військовий облік і оновити свої дані у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Штраф за невиконання становив від 510 до 850 грн.

З 17 липня ця сума зросла до щонайменше 17 тис. грн. Такий штраф виписуватимуть тим, хто не оновив дані за відведені два місяці.

Як і всі штрафи до цього, гроші можна сплатити упродовж 15 днів.

"Якщо ж так сталося, що 15 днів минули, і несплачений штраф передали до виконавчої служби для примусового виконання, то сума відповідно зростає до 34 тисяч. Якщо додати 10 відсотків виконавчого збору й інші витрати, то це виходить 37,5 тисяч гривень", - сказала Тетяна Омелькіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців оновили дані протягом 60 днів. Міноборони назвало фінальну цифру

Після відкриття виконавчого провадження державний виконавець направляє запити, щоб встановити наявність грошей, рухомого і нерухомого майна.

Після цього можуть арештувати спочатку рахунки, потім транспорт і нерухомість.

"Не проводять стягнення, якщо це єдине житло і земельна ділянка за умови, що сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 160 тисяч гривень. Також є перелік майна, яке не може бути стягнене. Наприклад, це холодильник і телевізор, якщо вони одні на родину. Якщо боржник має частку у спільній власності, то, щоб визначити її, державний виконавець звертається до суду. Коли ж борг погашають, всі арешти знімаються", - розповіла посадовець.

На виконанні у відділах державної виконавчої служби Кіровоградської області упродовж 2024 року перебувало 926 постанов ТЦК. Це штрафи, які люди не сплатили добровільно, і їх слід було стягнути в примусовому порядку.

Загальна сума - чотири мільйони гривень, чверть з якої - 260 постанов на суму один мільйон гривень - виконавча служба вже стягнула й направила до бюджету.

Боржниками військовозобов'язані стають переважно з двох причин - за неявку за викликом до ТЦК і за втрату військово-облікових документів. Спочатку від таких осіб вимагають добровільну сплату штрафу упродовж 15 днів. Якщо цього не стається, ТЦК передає постанову до виконавчої служби для примусового стягнення грошей, і тоді сума штрафу зростає удвічі.

"Якщо порівняти з попередніми роками, то основна кількість документів від ТЦК почала надходити цього року", - розповіла Тетяна Омелькіна.

В Україні діють воєнний стан і загальна мобілізація військовозобов'язаних.

Минулого місяця Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію. Президент підписав закон.

До 16 липня усі військовозобов'язані, призовники і резервісти віком від 18 до 60 років мали оновити свої дані через застосунок Резерв+, у ЦНАПі чи в ТЦК.

Зараз ви читаєте новину «Штраф не 17 тисяч, а вже 37 500. У виконавчій службі сказали, що чекає на тих, хто не ходить до ТЦК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути