Ексклюзиви
четвер, 13 липня 2023 05:10

Статус УБД можуть отримати добровольці-цивільні: які документи потрібні

Статус УБД можуть отримати добровольці-цивільні: які документи потрібні
Уряд врегулював надання статусу УБД добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України. Фото: АрміяInform

Кабінет міністрів врегулював надання статусу учасника бойових дій добровольцям – цивільним особам, які брали безпосередню участь у захисті України.

Відповідні зміни до постанови №413 уряд вніс цього тижня, повідомив сайт Кабміну.

Йдеться про процедуру встановлення статусу УБД цивільним особам, які з 24 лютого по 25 березня минулого року самостійно або у складі добровольчих формувань у взаємодії із ЗСУ, МВС, Держприкордонслужбою, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ брали участь у здійсненні заходів з оборони України.

Які захищали безпеку населення та інтереси держави у зв'язку з військовою агресією РФ проти України, перебували безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

"Щоб люди, які долучилися до захисту і оборони країни саме в перші найбуремніші часи широкомасштабного вторгнення, отримали статус УБД", – сказала міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Йдеться про громадян, хто від початку повномасштабної російської агресії стали на захист України і не змогли оформитись офіційно у структури сектору безпеки та оборони, повідомила Лапутіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для військових створили сервіс із відповідями

Рішення про надання статусу УБД таким особам ухвалюватиме утворена Мінветеранів міжвідомчая комісія.

Для надання статусу необхідно подати на розгляд комісії документи, які підтверджують участь у бойових діях.

А саме:

довідку, видану командиром (начальником) військової частини у взаємодії з якою особа сама або у складі добровольчого формування брала безпосередню участь у здійсненні заходів із захисту України;

у разі відсутності такої довідки – нотаріально завірені свідчення не менше ніж трьох свідків (з числа військових, яким вже встановлений статус УБД, одним із яких є командир підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа або добровольче формування) про період безпосередньої участі у здійсненні заходів із захисту України.

Особи, які отримали поранення, контузію, каліцтво, що унеможливило подальше виконання ними відповідних завдань (крім випадків необережного поводження із зброєю, самокалічення) і не мають відповідної довідки, подають на розгляд комісії:

нотаріально завірені свідчення не менше ніж двох свідків (з числа військових, яким вже встановлений статус УБД) про період безпосередньої участі в обороні України;

медичні документи, що підтверджують отримання особою поранення, контузії, каліцтва під час безпосередньої участі у таких заходах.

Заяву та необхідні документи потрібно надіслати поштою до Мінветеранів за адресою: провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001.

З 1 лютого почав діяти новий порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони і співробітникам системи МВС.

Кабінет міністрів спростив механізм направлення на лікування за кордон поранених захисників.

Зараз ви читаєте новину «Статус УБД можуть отримати добровольці-цивільні: які документи потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути