субота, 23 лютого 2008 11:32

США звинуватили Росію у цинічній політиці щодо Косово

На думку адміністрації Джорджа Буша, з питання про Косово Росія проводить досить цинічну політику. Про це заявив заступник держсекретаря США з політичних питань Ніколас Бернс.

"Росіяни проводять досить цинічну політику", - заявив Бернс, підкресливши, що, на думку Вашингтона, Росія жителям Косова тільки заважає.

"У Косово їх (росіян) немає, і вони ночого не роблять, щоб допомогти косоварам", - заявив високопоставлений американський дипломат. Він додав, що росіяни обраною ними позицією "в основному заважають" процесу врегулювання проблеми Косово.

Раніше в ході комп"ютерної телеконференції Бернс заявив, що через свою позицію щодо Косово Росія опинилася в міжнародній ізоляції.

"Росія на цьому тижні виявилася ізольованою, і її позицію підтримують дуже небагато країн", - заявив замдержсекретаря США, який при цьому закликав російську владу стежити за публічними висловами своїх офіційних представників.

Так, постійний представник Росії при НАТО Дмитро Рогозін заявив, що РФ вважатиме за правильне застосувати силові методи в тому випадку, якщо НАТО і Євросоюз підуть проти волі ООН.

Зокрема він сказав, що "якщо Євросоюз розробить єдину позицію або НАТО вийде за рамки свого мандата в Косово, то ці організації вступлять у конфлікт з ООН, і тоді ми теж, я думаю, виходитимемо з того, щоб нас поважали, потрібно використовувати грубу силу, яка називається збройною".

Крым того, журналіст Костянтин Сьомін у прямому ефірі фактично схвалив скоєне кілька років тому вбивство прем"єр-міністра Сербії Зорана Джінджіча. Зокрема, ведучий назвав його "західною маріонеткою, що заслужено отримала кулю".

Посольство Сербії висловило обурення подібною заявою журналіста державного телеканалу. Посол Сербії в Росії сказав, що офіційна заява послідує після ознайомлення із стенограмою коментаря.

Подібної позиції щодо РФ дотримується і республіканський кандидат у президенти США сенатор Джон Маккейн. Він звинуватив Росію в розпалюванні нетерпимості і націоналізму в Сербії.

"На жаль, Росія, яка могла б бути корисною в справі миру, вважала за краще замість цього роздувати полум"я нетерпимості і крайнього націоналізму в Сербії", - мовиться в поширеній у Вашингтоні заяві Маккейна у зв"язку з безладами в Бєлграді і нападом на посольство США.

У заяві сенатор виразив "надію на те, що Москва замість цього вважатиме за краще працювати разом із нами над таким рішенням, яке приведе до довгострокової стабільності, свободи і процвітання Сербії і всього регіону".

Маккейн підкреслив, що підтримує незалежність Косова і вважає, що, не дивлячись на спалах насильства в Бєлграді, "ми наближаємося до закінчення потрясінь, що виникли після розпаду Югославії".

Офіційний представник МЗС РФ Михайло Каминін напередодні назвав висловлювання про причетність Росії до подій у Бєлграді "абсолютно недоречними" і охарактеризував їх як спробу "перекладати з хворої голови на здорову". "Люди, які ратували за проголошення односторонньої незалежності Косово, повинні були прорахувати наслідки такого кроку", - заявив Каминін.

Нагадаємо, що США 18 лютого визнали незалежність Косова від Сербії. Про це оголосив президент США Джордж Буш під час візиту до Танзанії, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США звинуватили Росію у цинічній політиці щодо Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути