Ексклюзиви
середа, 18 квітня 2007 19:19

США звинуватили російський "Газпром" в монополізації

Держдеп США звинуватив "Газпром" в прагненні стати європейською монополією і закликав продемонструвати свою довгострокову надійність як постачальника. Поки ж Штати серйозно стурбовані тим, що "Газпром" демонструє типові риси монополії - купити так багато, як це можливо.

Заступник начальника департаменту Європи і Євразії Держдепартаменту США Метью Брайза висловив в інтерв"ю The Independent занепокоєність з приводу того, що "Газпром" прагне придбати європейську газорозподільну інфраструктуру замість того, щоб сфокусуватися на інвестиціях з метою забезпечення постачань.

"Газпром" - монополія, оформлена юридично, - сказав Брайза. - А монополії діють виходячи з прагнення придбати якомога більше інфраструктури. Є така настільна гра, в яку грають американські діти, - "Монополія". Як в ній перемогти? Ви купуєте якомога більше власності. Так ви виграєте. Монополії не сприяють ефективності економіки, фактично вони її підривають".

Жорстка критика в адресу російської компанії відображає зростаючу заклопотаність Вашингтона відносно проникнення російського бізнесу на європейський енергетичний ринок і повільних темпів диверсифікації постачань енергоносіїв до Європи, відзначає британське видання.

Заклопотаність планами "Газпрому" по присутності на національних ринках тільки останнім часом виражали дві європейські країни: Великобританія і Польща. І якщо поляків в основному турбує те, що через диверсифікацію маршрутів країна залишиться без транзитних відрахувань, то в Британії це питання соціальне, адже там "Газпром" претендує на постачання газу для національної служби охорони здоров"я. Місцеві політики прямо говорять, що стривожені політичною ангажованою монополії.

Росія контролює транзит енергоносіїв з Центральної Азії, нагадав Брайза. Він відзначив, що Росія купує газ в цьому регіоні по 100 доларів за тис. кубометрів і продає його європейським компаніям по 300, повідомляє Newsru.

Зараз ви читаєте новину «США звинуватили російський "Газпром" в монополізації ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути