Ексклюзиви
субота, 11 вересня 2010 13:09

США відзначають 9 річницю терактів 11 вересня

США відзначають 9 річницю терактів 11 вересня

У США відзначають дев"яту річницю терактів, що відбулися в Нью-Йорку 11 вересня 2001 року.

Заходи в пам"ять жертв трагедії почнуться з хвилини мовчання в 8:46 за часом Східного узбережжя США (15:46 за київським часом).

У цей момент рівно дев"ять років тому перший з викрадених терористами літаків протаранив північну башту Всесвітнього торгового центру (ВТЦ) у нижній частині Манхеттена.

На місці зруйнованих веж-близнюків буде оголошено список імен загиблих як у Нью-Йорку, так і в результаті катастроф літаків у Вашингтоні та поблизу міста Шенксвіля (штат Пенсільванія).

У річницю терактів 11 вересня 2001 року президент США Барак Обама вшанує пам"ять жертв трагедії хвилиною мовчання в Білому домі.

Відразу після цього, як повідомив у п"ятницю Білий дім, глава держави відправиться до будівлі Пентагону, на яку впав ще один літак, захоплений екстремістами. Там біля меморіалу знову буде оголошена хвилина мовчання. Обама також покладе вінок до пам"ятника загиблих і виступить з промовою.

Перша леді Мішель Обама відвідає в цей день місце краху третього захопленого авіалайнера, який впав у штаті Пенсільванія. У свою чергу віце-президент Джозеф Байден з дружиною візьмуть участь у поминання жертв трагедії в Нью-Йорку.

У п"ятницю Обама оголосив 11 вересня 2010 року Днем Патріотів і Національним днем молитви і поминання. Він закликав всі урядові відомства на знак жалоби приспустити державні прапори на своїх будівлях "на честь тих, хто загинув 11 вересня 2001 року".

Незважаючи на те, що з моменту терактів пройшло дев"ять років, американське суспільство знову схвильована подіями, пов"язаними з цією сумною датою.

На початку серпня міська комісія Нью-Йорка схвалила проект будівництва ісламського культурного центру і мечеті недалеко від "граунд-Зіро", місця зруйнованих веж-близнюків.

Нещодавно пастор протестантської церкви зі штату Флорида оголосив про наміри провести акцію спалення кількох екземплярів Корану, якщо майбутню мечеть не буде перенесено.

З вимогою не допустити цих дій, які можуть викликати вибух протистояння прихильників ісламу і інших віросповідань, сплеск насильства і численні вбивства, до адміністрації Обами звернулися представники урядів багатьох країн світу, міжнародних і релігійних організацій.

Нагадаємо, у результаті терактів 2001 року, за останніми даними, 2977 осіб (не рахуючи 19 терористів) загинуло та більше шести тисяч постраждали. Серед загиблих - громадяни більше 90 країн світу.

Вести.ru, NEWSru.ua

Зараз ви читаєте новину «США відзначають 9 річницю терактів 11 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути