понеділок, 16 липня 2007 09:23

США почнуть війну в Ірані в 2008 році: Guardian

Баланс сил в Білому домі з приводу політики США відносно Ірану схилився на користь початку військових дій до кінця президентського терміну Джорджа Буша в 2008 році. Це відбулося після спеціальної наради в Пентагоні, яка пройшла в червні.

Не дивлячись на те, що адміністрація президента Буша піддалася критиці через політику, що проводиться в Іраку, вона має намір зосередити свої зусилля на Ірані.

Білий дім стверджує, що Іран повний рішучості побудувати ядерний реактор для виробництва зброї і зараз займається озброєнням бойовиків в Іраку і Афганістані. Віце-президент Дік Чейні давно наполягав на військових діях відносно Ірану через збільшену загрозу з боку цієї країни, проте весь цей час йому протистояли держсекретар Кондоліза Райс і міністр оборони Роберт Гейтс.

У 2006 році Буш виступив на захист Райс, яка разом з Великобританією, Францією і Німеччиною чинила дипломатичний тиск на Іран.

Заступник держсекретаря Нік Бернс, що є одним з головних прихильників переговорів, заявив на зустрічі, що в січні 2009 року, коли Буш повинен буде поступитися Білим домом новому президентові США, переговори з приводу ядерної програми Ірану все ще продовжуватимуться. Такий варіант розвитку подій не сподобався не Чейні, ні Бушу.

Буш і Чейні не довірять жодному з можливих наступників - будь він демократом чи республіканцем - здійснювати рішучі дії відносно Ірану. Вони також відмовилися від плану розбомбити іранські ядерні об"єкти руками ізраїльських пілотів, тому що провина за це у будь-якому випадку буде покладена на США.

Майже половина з 277 військових кораблів США, серед яких є і авіаносці, розміщена недалеко від Ірану. Американський авіаносець USS Enterprise минулого тижня відправився з Вірджинії в Затоку.

Ніяких рішень з приводу початку військових дій не очікуються до 2008 року. Доти державний департамент продовжить вести переговори. Поки ж нерегулярні переговори проводяться між керівником зовнішньої політики ЄС Хав"єром Солано і секретарем Вищої ради національної безпеки (ВСНБ) Ірану Алі Ларіджані. Вони обговорюють можливість заморожування іранської ядерної програми. Тегеран відмовився проводити роботу в цьому напрямі, проте погодився провести черговий раунд переговорів в кінці місяця, 16 липня пише британська газета The Guardian.

Зараз ви читаєте новину «США почнуть війну в Ірані в 2008 році: Guardian». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути