субота, 16 лютого 2008 15:02

США: незалежність Косова повинні забезпечити війська НАТО

США та інші провідні країни Заходу повинні продемонструвати єдність у підтримці незалежності Косова, а також забезпечити за допомогою військ НАТО суверенітет і захист незалежного Косова від будь-яких погроз іззовні, вважають старші експерти впливового прореспубліканського "Фонду спадщини" у Вашингтоні Найл Гардінер і Салі Макнамара.

"Незалежно від того, хочуть цього чи ні Бєлград і Москва, Косово незабаром стане незалежним, і цю політичну реальність повинні вітати Вашингтон, Лондон та інші європейські столиці", - заявили Гардінер і Макнамара в аналітичній записці, поширеній у Вашингтоні.

На їхню думку, "новій державі Європи знадобиться кілька років для того, щоб трансформуватися в успішну, самокеровану націю, яка буде вільна від міжнародної опіки, але протягом цього періоду часу Захід повинен буде забезпечувати суверенітет і безпеку Косова".

"НАТО повинно тримати там сильний контингент, готовий відбити будь-яку спробу загрожувати віднайденій свободі цієї країни (Косово), а також гарантувати адекватний захист для сербської меншини", - зазначають експерти.

При цьому вони підкреслюють, що країни Заходу повинні зайняти жорстку позицію щодо спроб Сербії і Росії перешкодити незалежності Косова.

"Західні держави повинні протистояти будь-яким погрозам, витікаючим з Бєлграда і Москви, і підтримати повне членство для Косова в ООН як суверенної держави", - вважають експерти "Фонду спадщини".

Уряд сербської автономії, населення якої складається в основному з етнічних албанців, за підтримки США, Великобританії та більшості інших країн Євросоюзу добивається статусу незалежної держави впродовж кількох років.

Переговори зі статусу краю між Бєлградом і Пріштіною за так званим "планом Ахтісаарі", що передбачає додання Косову статусу незалежної держави під міжнародним контролем, фактично провалилися в 2007 році. Сторони не знайшли взаєморозуміння з жодного з ключових питань.

На екстреному засіданні РБ ООН, яке відбулося в четвер, прихильники незалежності Косова опинилися в меншині. На засіданні РБ ООН, скликаному Сербією і Росією, яке тривало більше трьох годин за зачиненими дверима, лише п"ять держав (США і Європейського Союзу) з 15 членів СБ висловилися на підтримку визнання плану Марті Ахтісаарі, який наділяє сербський край статусом незалежності за етнічним принципом.

Росія виступає проти одностороннього проголошення незалежності Косова, що, на її думку, є прямим порушенням міжнародних домовленостей, закріплених резолюцією 1244 РБ ООН головним чином в тій частині, яка містить тезу про дотримання територіальної цілісності Сербії.

Сербія заявила, що не допустить одностороннього проголошення незалежності Косова і знизить рівень відносин з тими державами, які її визнають, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США: незалежність Косова повинні забезпечити війська НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути