вівторок, 11 листопада 2008 13:51

США 40 років приховували втрату атомної бомби

Уряд США протягом останніх 40 років приховував факт втрати атомної бомби в безпосередній близькості від берегів Гренландії. Про це у вівторок повідомила британська радіокомпанія ВВС, посилаючись на результати спеціального ексклюзивного розслідування обставин цієї катастрофи.

За даними ВВС, 21 січня 1968 року стратегічний бомбардувальник ВВС В-52 США потерпів катастрофу поблизу американської бази Норс Стар-бей. З цієї бази здійснювався моніторинг радянської території, а також управління польотами стратегічної ядерної ударної авіації США, літаки якої мали на борту ядерну зброю, що знаходилася на бойовому взводі, - атомні бомби.

На борту літака було чотири такі бомби. Літак пробив лід і опинився на морському дні. Як розповіли через 40 років пілоти бомбардувальника - Джон Хьюг і Джо Де Амаріо - американські військовослужбовці і данські робітники провели операцію, що продовжилася декілька місяців. Офіційно влада США заявила, що всі атомні бомби підняті з морського дна.

Проте насправді були виявлені і витягнуті з Льодовитого океану тільки три бомби. А четвертий заряд так і не був знайдений. Про це свідчить розсекречене американське урядове відео, отримане ВВС.

Згідно з документами, вже до кінця січня була видна почорніла одна з секцій льоду в районі аварії. Лід там замерзнув повторно, а крізь нього були видимими контури парашута зброї. До квітня було вирішено відправити до району інциденту субмарину Star III, щоб шукати втрачену бомбу під реєстраційним номером 78252. Реальна мета прибуття субмарини була навмисно прихована від данської влади, повідомляє "Newsru.com".

"Факт, що ця операція включає пошук об"єкту або частину зброї, потрібно розглядати як конфіденційний NOFORN (що позначає - не бути розкритим будь-якій зарубіжній країні)", - мовиться в одному з документів, датованому липнем.

Тим часом, підводний пошук так і не увінчався успіхом. Спочатку цьому заважали різні технічні проблеми, а потім наступила зима. Вирішено було зупинити пошукову операцію, мовиться в документах. У них також сказано, що в зниклій частині зброї знаходилися такі радіоактивні елементи, як уран і плутоній.

І тепер, як відзначає ВВС, місцеві жителі стурбовані тим, що бомба проржавіла під впливом солоної води і являє величезну загрозу для навколишнього середовища.

Зараз ви читаєте новину «США 40 років приховували втрату атомної бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути