середа, 15 травня 2013 04:09

"Спочатку келих підносьте не до рота, а до носа" — Поради, як правильно смакувати вино
6

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

"Шоб купити зараз гарне вино, потрібно знати господарство, де його виробляють. Є так звані "факіри", творять, що хочуть. "Менше витрат, більше обертів!" - ось гасло багатьох бізнесменів. Нам пощастило з нашими господарями. Вони ставлять, перш за все, якість. Тільки з якістю можна вийти на міжнародний ринок ", - розповідає Ольга Кірсанова з виноробного господарства князя Петра Трубецького.

Ольга Василівна — винороб з 44-річним стажем. Підприємство, де працює, найстарше в Україні. Воно безперестанно виготовляє вино протягом 120 років.

"Культуру пиття ми не знаємо, так як нам її ніхто не викладав. Уявімо, приходить людина в магазин, а перед ним дві пляшки. Етикетки красиві і там, і там. Одна коштує 25 гривень, інша 40 гривень. Придивляється, а на тій, що дешевше, етикетка красивіша. Анотації однакові. Навіщо платити більше? Але має відразу відлякати ціна. Ніколи не буде натуральний продукт, та ще правильно вироблений, коштувати дешево", - продовжує Кірсанова.

Ольга Василівна розкриває легкий спосіб перевірити, чи вино натуральне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вино можна розбавити яблучним соком

"Якщо ви не допили вино ввечері, вранці побачите легкий серпанок на напої. Ще через день легку цвіль. Це нормально, як для живого продукту", - підкреслює винороб.

Вино буває ординарним і марочним.

"Ординарне вино - це таке, що не бачило витримки. Обробляється холодом. Те, що не бачило бочки. Марочне ж пробуло в бочці не менш півтора року. Для виготовлення винної бочки дубу повинно бути не менше 100 років. І виростати він має в районах, бідних вологою і мінеральними речовинами. Коли такий дуб росте, він не росте, а страждає. Не набирає великих обсягів в діаметрі. Максимум 180-200 сантиметрів. Деревина такого дуба зберігає міцність каменю, зберігаючи при цьому пластичність при обробці", - зазначила Кірсанова.

Під час дегустації вина брати келих потрібно за ніжку.

"Інакше, якщо будете тримати за сам келих, ви напій підігріваєте теплом свого тіла. Коли напій налили, обов'язково похитайте його в келиху. Вино ж було закорковане. Йому спочатку треба дати ковток повітря. Ну, це як людині, яка пробула із зашморгом на горлі. І коли її звільнити, вона спочатку надихатися не зможе. Ось так і з вином, потрібно почекати, поки воно познайомиться з вами, а ви з ним. Тільки після цього можна смакувати. Спочатку в келих суньте не рота, а ніс, і вдихайте цей аромат. От Аліготе, наприклад, викликає асоціації, як ніби ви стоїте на якомусь дикому весняному лузі, а там різнотрав'я", - повчає Кірсанова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі вина у Мукачевому найкращому виноробові дарують коня

"Столове вино — культурні люди його приймають щодня під час обіду. На худий кінець після обіду. Ні в якому разі замість обіду. Один раз звичайно можна. Шлунок вам пробачить. Другий, хто його знає. Але на третій, шлунок вже сам запитає: "А де закуска? У мене своє кислотне середовище, а ти мені тут ще нове додаєш. Що ж мені тоді переробляти?"

У виноробів часто запитують, чи варто звертати увагу на дату розливу на етикетці.

"Це не обов'язково для вина. Це важливо для будь-якого іншого продукту. Якщо ви купуєте вино, якому через два дні буде рік, воно буде краще, ніж розлите рік тому. Тому що і в пляшці воно продовжує дозрівати і покращувати свої властивості. І ароматичні, і смакові. Якщо прилавок з вином у магазині знаходиться прямо під сонячними променями, або там спека плюс 30 градусів, або навпаки холод великий, таке вино може дати легкий осад. Це випала винна кислота. Але це не змінює його якості", - підсумувала Ольга Василівна.

Зараз ви читаєте новину «"Спочатку келих підносьте не до рота, а до носа" — Поради, як правильно смакувати вино». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути