четвер, 17 квітня 2008 13:25

Спецбригада ВС Росії повністю відповідатиме стандартам НАТО

Росія найбільше співпрацює з НАТО порівняно з країнами, що не є членами Альянсу.

Про це в ексклюзивному інтерв"ю УНІАН сказав начальник управління євроатлантичної інтеграції Генерального штабу Збройних Сил України полковник Борис Кременецький.

"Консультації по лінії НАТО-Росія проводяться у форматі "27", а не у форматі "НАТО+1". Це означає, що країни НАТО не виробляють заздалегідь узгоджених позицій і кожна з них приймає рішення окремо. Таких безпрецедентних механізмів консультацій не має жодна інша держава", - сказав Кременецький.

"Міністр оборони України Юрій Єхануров останнім часом підкреслював, що рівень співробітництва Росії з НАТО значно вищий ніж нашої держави з Альянсом", - додав начальник управління.

Так, за його словами, сьогодні у штаб-квартирі Альянсу в Місії Російської Федерації при НАТО працюють 64 дипломати, включаючи 18 військовослужбовців, натомість українське представництво в Брюсселі налічує 25 чоловік - 11 дипломатів, 9 військовослужбовців та 5 чоловік технічного персоналу.

Він зауважив, що крім того, у штабі Верховного головнокомандувача збройних сил НАТО з операцій працює група зв"язку збройних сил Росії кількістю до 10 осіб на чолі з генералом, а Збройні Сили України мають у цьому штабі лише одного офіцера зв"язку.

Він також навів ще один переконливий факт активної співпраці РФ з НАТО: у 2002 році була створена Рада НАТО-Росія, в рамках якої Російська Федерація отримала право на рівних умовах брати участь у розробці окремих рішень Альянсу з питань ядерної безпеки, антитерористичної діяльності, протиракетної оборони, боротьби з розповсюдженням зброї масового ураження, етнічних конфліктів. В рамках Ради НАТО-Росія діють 20 робочих і експертних груп.

"У той же час, формат наших відносин знаходиться в площині спільного форуму – Комісії Україна-НАТО. На відміну від Ради НАТО-Росія, Комісія Україна-НАТО не є органом з постійно діючими робочими та експертними групами", - зазначив Кременецький.

Говорячи про ключові сфери співробітництва Росії з НАТО, він зазначив, що ними є боротьба з тероризмом, протидія розповсюдженню зброї масового ураження, протиракетна оборона, миротворча діяльність та усунення наслідків надзвичайних ситуацій цивільного характеру, ядерна галузь.

"В рамках міжнародної боротьби з тероризмом Росія та НАТО здійснюють обмін аналітичними матеріалами стосовно оцінки рівня загроз. Під егідою Ради НАТО-Росія реалізується проект з навчання персоналу афганських антинаркотичних структур на базі профільних російських навчальних закладів, насамперед, Всеросійського інституту підвищення кваліфікації МВС Росії", - повідомив він.

Довідка УНІАН: Фактично, офіційні відносини по лінії НАТО-Росія та НАТО-Україна розпочалися майже одночасно, відповідно, у 1991 і 1992 роках.

У той же час, формальна співпраця між Україною і НАТО розпочалася у лютому 1994 року з підписанням рамкового документу "Партнерство заради миру". У травні того ж року Україна передала керівництву НАТО свій Презентаційний документ, в якому було визначено політичні цілі участі України в програмі "Партнерство заради миру", заходи, які планується здійснити для досягнення цих цілей, а також сили і засоби, що виділяються Україною для участі у програмі "Партнерство заради миру".

Відносини Російської Федерації з Альянсом вийшли на якісно новий рівень з підписанням у 1997 році в Парижі Основоположного акта про взаємні відносини, співробітництво та безпеку між Росією та країнами НАТО, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Спецбригада ВС Росії повністю відповідатиме стандартам НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути