понеділок, 10 червня 2013 15:38

Спецтема: Європа під водою

Сьогодні вулиці Будапешта стали притоками Дунаю
5

Фото: Фото: EPA

Сьогодні, 10 червня, рівень води в Дунаї в районі Будапешта (Угорщина) перевищив позначку дев'ять метрів при нормі не більше двох метрів. Кілька районів угорської столиці опинилися під водою. Річка захоплює все нові й нові території. Частина вулиць в Будапешті, а також доріг просто перетворилися на притоки Дунаю.

На щастя, поки що обходиться без жертв. Угорці кажуть, що були готові до повені. Їх навчив гіркий досвід 2002 і 2006 років. Укріплювати береги, дамби, набережні тут стали, як тільки надійшли перші повідомлення про паводок з Австрії та Німеччини. Працювали всі без винятку. Хто не міг тягати мішки з піском, забезпечував інших їжею і напоями. Глава муніципальних служб Ласло Чеке подякував усім за самовідданість, але при цьому підкреслив: "Навіть якщо ми досягнемо успіху в захисті, не можна сказати, що ми перемогли. Це було б нерозумно. Ми живемо на цій прекрасній річці і зобов'язані визнавати характер Дунаю, пристосовуватися до нього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині прорвало дамбу: тисячі людей рятуються, кинувши домівки

В Угорщині тимчасово перекриті понад 40 автомобільних магістралей. Десятки сіл виявилися повністю відрізані від зовнішнього світу. Дістатися туди можна тільки на човнах. У Будапешті люди бояться спускатися в підземні переходи або станції метрополітену. Частина з них вже затоплена.

Якщо угорські дамби поки витримують натиск Дунаю, то в Магдебурзі (Німеччина) захисна споруда не впоралося з водами Ельби і Заале. Потоки хлинули на вулиці столиці землі Саксонія-Анхальт. Рівень води в чотири рази перевищив норму. Владі довелося евакуювати 23 тисячі місцевих жителів. І це ще не пік повені. За останніми даними, стихійне лихо в Європі забрало життя 18 людей.

Тим часом в минулі вихідні затопило частину районів Варшави (Польща). Налетіла буря принесла зливи з градом. Вода стоїть у підвалах будинків. Закрито чотири станції метро.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вулиці Будапешта стали притоками Дунаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути