понеділок, 10 червня 2013 13:17

Спецтема: Європа під водою

У Німеччині прорвало дамбу: тисячі людей рятуються, кинувши домівки

У Німеччині прорвало дамбу: тисячі людей рятуються, кинувши домівки
Фото: www.dw.de

Тисячі людей залишили свої будинки на сході Німеччини через прорив дамби на злитті річок Ельби і Зале, в результаті чого були затоплені значні території, в першу чергу, сільськогосподарські угіддя. Про це повідомляє Reuters. Найбільшою мірою постраждали околиці міста Магдебург.

Місцева влада попросили евакуюватися 23 тисячі чоловік близько Магдебурга. По всій землі Саксонія-Ангальт число вже евакуйованих склало 36 тисяч. Тільки з містечок і сіл поблизу міста Акен на автобусах були вивезені 8 тисяч жителів. Усі значимі населені пункти в окрузі почали захищати від повені, закладаючи штучні перешкоди.

У результаті паводку рівень води в Ельбі піднявся на 7,48 метра, що перевищує нормальний показник на 5 метрів. Висота підйому води перевершила показник 2002 року, коли велика повінь на цій території сталася в останній раз.

Обсяг збитку для економіки Німеччини оцінюється аналітиками у 6 мільярдів євро. Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла постраждалим від повені допомогу у розмірі 100 мільйонів євро з федерального бюджету. Ліквідацією наслідків природної катастрофи займаються в числі інших 11 тисяч солдатів бундесверу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика вода з Європи може змити частину Одеської області

Тим часом, як повідомляє The Local, вранці 9 червня, у день, коли дамба на Ельбі і Зале була прорвана, кілька німецьких газет отримали анонімні листи з погрозами підірвати її. Автори листа представилися членами "антинімецьких", "антифашистських" бригад. Поліція підозрює зв'язок авторів з ліворадикальними угрупованнями. У той же час варто відзначити, що до моменту отримання погроз дамба вже перебувала під сильним тиском через паводок.

В останні два тижні повені охопили відразу кілька країн Центральної Європи, включаючи Німеччину, Австрію, Чехію та Угорщину. В останній, як передає AFP, рівень води у Дунаї неподалік Будапешта досяг рекордних рівнів. Евакуювати довелося близько 1200 осіб, що живуть в долині річки.

Загальна кількість загиблих в результаті паводку у всіх країнах Європи склало на 10 червня 18 осіб. Десять з цих смертей припало на Чехію.

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині прорвало дамбу: тисячі людей рятуються, кинувши домівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути