пʼятниця, 07 червня 2013 17:26

Спецтема: Європа під водою

Німеччина і Чехія пережили повінь, а от Угорщина може відчути всю "красу"
11

Фото: Фото: Reuters

У п'ятницю, 7 червня, рівень води у Дунаї на території Угорщини продовжує зростати. Як повідомила місцева влада, це вже дозволило встановити кілька рекордів.

На кордоні з Австрією Дунай піднявся до позначки 6,46 метра, при цьому під час найсильнішого потопу у 2002 році вода піднялася до рівня 6,42 метра.

Поблизу міста Д 'єра, в 100 кілометрах від Будапешта, вода піднялася до рівня в 8,86 метра, що також є рекордом.

Крім того, фахівці очікують небувалого збільшення рівня води у Дунаї в угорській столиці. Нині чинний рекорд був встановлений у 2006 році (8,6 метра), проте очікується, що до понеділка вода досягне позначки у 8,85 метра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика вода з Європи може змити частину Одеської області

У той же час, у Німеччині пік повені вже вдалося пережити. В даний час вода у Ельбі біля Дрездена знаходиться на рівні 8,7 метра і, як запевняють рятувальники, навряд чи підніметься вище. Проте, рятувальники наполегливо рекомендують громадянам не підходити близько до берегів і проявляти обережність, пише Кореспондент.

У 2002 році сумним символом повені в Німеччині стали затоплені пам'ятки саксонського Дрездена. Збиток, нанесений тоді стихією Галереї старих майстрів, музею Альбертінум, опері Земпера та іншим символам міста, обчислювався 50 мільйонами євро. Однак, від наслідків сильної повені, з яким борються вже кілька днів, ці пам'ятки поки вдається вберегти.

Раніше повідомлялося, що велика вода почала загрожувати Відню. У середу, 5 червня, рівень води у Дунаї в місті Корнойбург, що знаходиться в парі кілометрах західніше австрійської столиці, майже на десять сантиметрів перевищив показники, зафіксовані під час рекордного за останні сто років повені у 2002 році.

У той же час, на півдні Німеччини ситуація почала нормалізуватися. У баварському місті Пассау, де у вівторок рівень води побив рекорд XVI століття, вода вже почала відступати, люди виходять розчищати вулиці.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина і Чехія пережили повінь, а от Угорщина може відчути всю "красу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути