вівторок, 15 лютого 2011 13:58

Софію Київську передадуть Московському патріархату- експерти

Софію Київську передадуть Московському патріархату- експерти

Експерти побоюються, що передача національного заповідника Софія Київська в управління Міністерства культури стане першим кроком до того, щоб цей заповідник був переданий Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ (МП).

"Стурбованість велика, виправдана, і на мій погляд, це перший крок до того, щоб Софія Київська була передана одній з конфесій", - заявив голова Всеукраїнської асоціації музеїв Сергій Кролевець на прес-конференції у вівторок.

Він зазначив, що перший заступник голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Віктор Вечерський аргументував рішення про передачу Софії Київської в управління Міністерства культури нібито вимогам світової громадськості.

"Світова громадськість, зокрема ЮНЕСКО, не може давати рекомендації, як якійсь державі розпоряджатися своїми об'єктами - це втручання у внутрішні справи України", - підкреслив він. Таким чином, на думку експерта, підстави для передачі Софії Київської є "неправдивими".

"Якщо говориться неправда, то виникає стурбованість, яка посилюється мовчанням церкви, урядовими чиновниками, які повинні були сказати, що цього (передачі Софії Київської УПЦ (МП)) не буде", - підкреслив Кролевець.

Народний депутат Володимир Яворівський (БЮТ) також упевнений, що передача Софії Київської в управління Міністерства культури переслідує одну мету - передачу її УПЦ (МП).

"Думаю, вони готуються до Великодня, куди митрополит Володимир (глава УПЦ (МП)), а можливо, приїде і патріарх Кирил (глава Російської православної церкви), і вже проведе пасхальний молебень у Софії Київській одна єдина конфесія - Московський патріархат", - підкреслив Яворівський.

На його думку, після цього Софія Київська буде передана Московському патріархату, що в кінцевому підсумку призведе до втрати Україною національної пам'ятки історії.

Яворівський заявив, що комітет Верховної Ради з питань культури і духовності, головою якого він є, на засіданні у вівторок прийме звернення до прем'єр-міністра Миколи Азарова і президента України Віктору Януковичу з проханням не передавати Софію Київську в управління Міністерства культури.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Софію Київську передадуть Московському патріархату- експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути