пʼятниця, 13 червня 2008 13:46

Що собою являє Лісабонський договір

Що собою являє Лісабонський договір
Якою ж є суть Лісабонського договору, через який ламають списи його прихильники і противники? Які основні пункти тексту, що замінив проект європейської Конституції і покликаний дати Євросоюзу новий механізм функціонування?

Перш за все договір передбачає впровадження поста президента Європейської Ради і представника ЄС по зовнішніх зв"язках в ранзі заступника глави Єврокомісії. Останній виконуватиме обов"язки Верховного представника по зовнішній політиці і безпеці, з одного боку, і єврокомісара по зовнішніх зв"язках і добросусідству - з іншою. Єврокомісарів, до речі, стане менше і депутатів Європарламенту - теж.

Одним з головних досягнень Лісабонського договору вважається зміна механізму ухвалення рішень, який повинен набути чинності з 2014 року. По питаннях, що не передбачають абсолютної більшості, встановлюється подвійний кворум. Щоб рішення пройшло, його повинні підтримати 55% країн-членів ЄС, які представляють 65% населення Євросоюзу.

Хартія ЄС про основні права не включена в Лісабонський договір, але стає обов"язковою для всіх, окрім Великобританії і Польщі, які добилися для себе виключення.

Ну а що стосується інших символів ЄС, прапора і гімну, їх використання також окремо не обумовлюється в Лісабонській угоді і залишене на розсуд кожної держави, повідомляє EuroNews.

Зараз ви читаєте новину «Що собою являє Лісабонський договір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути