Ексклюзиви
четвер, 01 серпня 2013 20:14

Сноуден подякував Росії за тимчасовий притулок

Сноуден подякував Росії за тимчасовий притулок
Фото: vesti.ru

Колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден подякував Росії за надання йому тимчасового притулку. Слова інформатора опубліковані в офіційній заяві WikiLeaks.

"За останні вісім тижнів ми побачили з боку адміністрації Обами повну неповагу до міжнародного права або законам конкретної країни. Але врешті-решт закон торжествує. Я дякую Російську Федерацію за надання мені притулку у відповідності з російським законодавством і міжнародними домовленостями ", - сказав Сноуден.

1 серпня стало відомо про надання Сноуденом тимчасового притулку в Росії строком на один рік. Необхідні документи з Федеральної міграційної служби йому передав адвокат Анатолій Кучерена. Після цього Сноуден покинув транзитну зону "Шереметьєво" і поїхав на автомобілі в невідомому напрямку. Його супроводжує юрисконсульт WikiLeaks Сара Харрісон.

З приводу місця перебування Сноудена Кучерена заявив, що воно буде триматися в таємниці. "Я здогадуюсь, але сказати не можу, виходячи з питань безпеки. На сьогодні він один з найбільш розшукуваних людей у ??світі ", - сказав юрист.

Едвард Сноуден перебував в транзитній зоні "Шереметьєво" з 23 червня 2013 року. Американський паспорт Сноудена був анульований, тому він не міг ні перетнути російський кордон, ні полетіти в іншу країну. У США Сноудена звинуватили в розголошенні державної таємниці, так як він передав журналістам інформацію про секретну програму PRISM, що дозволяє американським спецслужбам відстежувати телефонні дзвінки і переговори в інтернеті.

Вашингтон неодноразово просив Москву видати Сноудена, проте отримав відмову з посиланням на те, що між Росією і США не існує відповідної угоди про видачу. Крім того, російська сторона висловила побоювання у зв'язку з тим, що Сноуден за свої дії може бути підданий на батьківщині тортурам або смертної кари.

Зараз ви читаєте новину «Сноуден подякував Росії за тимчасовий притулок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути