середа, 11 квітня 2007 13:12

Скандалом закінчилося засідання Ради Безпеки ООН

Скандалом закінчилося засідання Ради Безпеки ООН, присвячене продовженню мандата миротворчої місії в Абхазії. Російський представник в ООН Віталій Чуркін покинув засідання. Він звинуватив США у відмові видати візу міністрові закордонних справ Абхазії Сергію Шамбе, який не брав участь в обговоренні.

Чуркін назвав рішення американців серйозною дипломатичною і політичною помилкою. На думку дипломата, Рада Безпеки повинна була вислухати обидві сторони абхазького конфлікту. "Чи можете ви собі уявити, щоб по ситуації в Косово всі ці роки міжнародне співтовариство слухало тільки сербів?", - звернувся Чуркін до учасників зустрічі.

Посол США при Раді Безпеки Алехандро Вольф, у свою чергу, звинуватив Чуркіна в інсинуаціях і закликав "не проводити помилкові аналогії між Абхазією і Косово".

У відповідь на заклик глави МЗС Абхазії Сергія Шамби до членів СБ ООН у вівторок визнати Абхазію незалежною державою, Посол за особливими дорученнями МЗС РФ Владислав Чернов заявив, що статус повинен визначатися по аналогії з проблемою сербського краю Косово, що вимагає суверенітету.

У свою чергу держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що Росія повинна поважати територіальну цілісність Грузії і не допомагати сепаратистам в Абхазії і Південній Осетії.

Прем"єр-міністр Грузії Зураб Ногаїделі, що також брав участь в обговоренні в СБ ООН ситуації в зоні грузино-абхазського конфлікту, заявив, що Абхазія не має ніяких перспектив на державну незалежність. Таким чином він відповів на звернення Сергія Шамби визнати Абхазію незалежною державою. "Це звернення не має ніяких перспектив. І я взагалі не розумію, чому його поширювала місія Росії", - сказав Ногаїделі.

Він заявив, що розгляд питання про статус Абхазії не може бути легітимним в даних умовах тому, що територію цієї колишньої автономії покинули близько 300 тисяч чоловік різних національностей, більшість з яких були етнічними грузинами. Ногаїделі повністю відкинув можливість накладення прецеденту Косово на ситуацію в Абхазії. Прем"єр дав зрозуміти, що у вирішенні грузино-абхазського конфлікту Тбілісі не має наміру орієнтуватися на позицію Москви, яка грає "неконструктивну роль". "Якщо Росія не хоче грати конструктивнішу роль, вирішуватимемо проблему без конструктивної ролі Росії", - сказав Ногаїделі, повідомляє Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Скандалом закінчилося засідання Ради Безпеки ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути